Juli 7, 2011

Tänk er att sitta i Tallinn i en lummig trädgård med Östersjön straxt där borta. Just det har vi gjort i dag hos Riina och Einar. De har ett trähus, som var i en usel kondition när de fick tillbaka det för 20 år sedan. Nu är mycket gjort, men en hel del återstår. Att renovera ett trähus som stått utan att någon gjort några reparationer på femtio år. Varken ute eller inne, eller i trädgården heller förresten. Ja, vi har sett det själva, så vi vet.

Vet ni varför svenskar och framför allt ester inte har öppna "a" och inte öppnar munnen så mycket när vi talar? Riina hade frågat en språkvetare. Hon tycker att de spanska breda "a"-na är så mycket vackrare. Men då sa han: Det beror på kylan. Här uppe i norr vill man inte öppna munnen och släppa in kalluften när man pratar. Enkelt och självklart, eller hur.

En bra nyhet och en dålig nyhet:

Dålig först: Priserna på jordbruksprodukter har ökat, och kommer fortsätta att öka.

Bra nyhet: Estland är ett av få länder som gynnas av klimatförändringen när det gäller jordbruksprodukter. Det kommer bli billigare att producera i södra Estland, och det kommer då finnas utrymme för export.

 

Madonna kommer till Õllesummer i Tallinn i dag! Det ni!

 

Det talas om att Edgar Savisaar ska lämna sin post som partiledare för Keskerakond. Kanske han behåller jobbet som borgmästare i Tallinn. Vi får se. Och apropå Savisaar, så berättade Riina att Han helt varit emot ett fritt Estland ända tills sista minuten. När han förstod att det var frihet som stod för dörren ändrade han sig och blev en sann frihetskämpe. En fin karl, den där Edgar!

 

Jag tror jag har skrivit fel i min blogg. Hansadagarna är i Tartu. I Tallinn pågår just nu Medeltidsdagar!

 

 

Så här såg alla kvinnor i Estland ut på medeltiden.

 

 

 

 

En stupstock har man haft användning för många gånger i Estland.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0