Mars 13, 2011. I min klass fanns inga folkfiender...

Vilket fruktansvärt samhälle Stalin skapade. Men sin sjuka hjärna gjorde han alla andra sjuka också. Alla skulle älska partiet! och Stalin!

Någon, en man, fängslades (och vi vet att det inte behövdes några bevis om brott, bar ett behov att fängsla, döda), det dröjde en tid innan hustrun fick veta orsaken. Ovisshet och tvivel. Sedan gällde det för henne att ta avstånd från makens "synder", vare sig hon trodde på dem eller ej. Hon måste brännmärka mannen. Därefter blev hon av med sitt hem och alla ägodelar, nästan. Hon måste hitta någonstans hon och barnen kunde bo. Därefter blev hon själv arresterad, och barnen måste själva hitta någonstans att bo. I de flesta fall var det mormor eller farmor som till sist tog hand om dem. Barnen, och alla andra släktingar till den arresterade, var dessutom pestsmittade och behandlades illa av klasskamrater och lärare resp. arbetskamrater och vänner. Som tur var fanns det undantag.

Svetlanna Tverekova, vars föräldrar arresterades 1937, bodde hos sin pappas bror och gick i skola i Leningrad. Hon berättar:
" I min klass fanns det inga folkfiender - det var vad vår lärare hävdade. För henne var det viktigt att ta hand om barn vars föräldrar hade försvunnit. Det fanns massor av dem. Vi hade exempelvis en pojke som levde på gatan, utan skor och kläder, för det fanns ingen som brydde sig om honom. Hon (lärarinnan) köpte honom en rock för egna pengar och tog med honom hem så han fick snygga till sig.

Vi ska vara medvetna om att barnen hade noga lärt sig historien om Pavel Morozov, pojken som skvallrade på sina föräldrar. han var en hjälte! All barns förebild och hjälte. Hans föräldrar arresterades och dog i Sibirien.

Två bilder på Pavel M som alla sovjetiska barn kände till.

Det var ett samhälle där människor levde. Där barn växte upp. Hur klarade de sig från att bli galna?

Och. Det var just det sjuka samhälle som hämtade in nya offer. Estland och Lettland drogs in i galenskaperna 1940, när efterdyningarna av den stora terrorn ännu inte hade lagt sig. Varför?

Kan vi förstå att de hela tiden hoppades på att någon skulle rädda dem? De gjorde själva vad de kunde. Ester. Letter och litauer förde gerillakrig långt in på 1950-talet, men ingen i väst gjorde någonting. Roosevelt hade lovat att alla stater som var fria före kriget också skulle få förbli fria efter det, vilket också Radio Free Europe/American Voice påstod i sina sändningar. Ungernrevolten 1956 var delvis en produkt av löften i Radio Free Europe/American Voice.

 
Trackback
RSS 2.0