Mars 21, 2011. Ryssland närmar sig Sovjet.

Den ryske författaren Vladimir Sorokin Rysslands just nu störste författare, hela Östeuropas enfant terrible och en av de viktigaste företrädarna för konceptuell litteratur i världen, besöker Littfest! Hans litterära projekt går ut på att trasa sönder konventioner och förhärskande samhällsmekanismer, oavsett om de är politiskt korrekta eller totalitärt isande.



Vladimir Sorokin
Han berättar att Ryssland alltmer närmar sig Sovjetunionen igen. "Ännu kan jag skriva det jag vill utan att censureras, men "Putinjugend" Nashi har redan bränt mina böcker, precis så som Sovjet brände misshaglig litteratur."

...

Det brott man talar mest om i Estland just nu är de överfall och mord kocken Bajuk dömdes för i går i domstolen i Tallinn.

Bajuk

Shnells Park*





Patkuls trappa**

Kocken Bajuk hade stora skulder; hade blivit av med jobbet bl.a. på grund av sitt häftiga humör och beskyllningar att han begått våldtäkt och tyngdes av sin svåra situation. Han hade bestämt sig för självmord den 23 november 2009, men hindrades av sin fru. Istället gick han ut på stan med ett basebollträ i handen. Han skulle ta sin bil som stod vid Shnells Park, men såg att någon hade luftat däcken. Såg en kvinna, meteorologen Krista Odakivi, och tänkte att det var hon som orsakat de nya problemen. Säger själv: "Jag var full och såg henne som en vandal." Han slog henne tre gånger med basebollträet. Hon blev svårt skadad och dog senare på sjukhus. Han fortsatte till Patkuls trappa där han misshandlade ytterligare en kvinna. Hon överlevde med skador.
Han dömdes till
20 års fängelse samt
1. att betala fru Odakivis begravning med 395 Euro, samt till familjen för psykiskt lidande 3 200 Euro
2. skadestånd till den andra överfallna kvinnan med 370 Euro
3. böter till staten 685 Euro
4. expertarvoden 25 000 Euro

Bajuks älskarinna berättar om hans våldsamma humör. Hon var servitris på samma restaurang och blev avskedad samtidigt med Bajuk.
Bajuks advokat Alexandr Kustov kan inte bedöma domen eftersom han inte sett domstolens motivering?? Åklagaren Ainar Koik är nöjd med domen.

...
Andra viktiga nyheter i dagens tidning:

I går klockan 20.50 meddelade larmcentralen att i Vihula kommun, i Kakuvälja by på Haljala-Võsu landsväg krockade en bil med en älg. Bilföraren blev inte skadad. Den skadade älgen togs omhand av lokala jägare. Räddningspatrullen städade vägen.

I Tapa stad brann en "öppen friggebod" lördagen den 19 mars tidigt på morgonen på Morgonvägen. Räddningstjänsten släckte elden kl 6.31. Inga människor skadades.


....

* Den svenske stadsträdgårdsmästaren Johan Shnell/Juhann Schnell bodde i ett hus vid Shnells Dike i Tallinn. Ave hittade uppgifterna som Kross och Postimees inte hittade!!!

** Mot slutet av 1690-talet framstod Sverige med sin tonårige kung, Karl XII, som försvagat. Den oppositionelle livländske adelsmannen Johan Reinold Patkul skapade en mot Sverige riktad militärallians mellan Danmark, Sachsen och Ryssland. Sachsarna angrep Riga, medan ryssarna började belägra Narva. Karl XII vann i november 1700 en lysande seger vid Narva. Men efter hans avtåg söderut kunde ryssarna systematiskt förhärja landet. Universitetet i Tartu stängdes. År 1710, ett år efter slaget vid Poltava och den svenska kapitulationen vid Perevolotjna, erövrade ryssarna E. Landet hade då även drabbats av upprepade pestutbrott, och befolkningstalet hade sjunkit till ca 160 000.

Med freden i Nystad 1721 övertogs de baltiska provinserna av Ryssland. Genom diplomatisk kapitulation säkrade balttyskarna sina privilegier.

Trackback
RSS 2.0