Mars 25, 2011. Minnesdag för de deporterade.

I dag tänds ljus över hela Estland till minne av de ca 20 000 deporterade i mars 1948.



Ljus i Tallinn

 













i Tartu,



vid Törnroskorset i Rakvere.


Postimees frågade sina läsare: Var ni berörda av deportationen?

Svar:
2,8 % är själva överlevande.
70,4 % har deporterade i familjjen
26,9 % har av olika anledningar sluppit.

Det verkar som om de hemska minnena ändå suddats ut en aning. Nu gör man iordning KGB-huset i Tallinn så, att det åter blir lägenheter att bo i. Kanske man så småningom också kan göra i ordning det stora bruna trähuset i vårt centrum också, som ingen vill vidröra. Där har alltför många orstbor pinats och torterats av KGB.



Huset som ska bli fullt av moderna lägenheter.




Utsikten från översta våningen.
Den som inte vet vad som hänt där kommer naturligtvis tycka att han/hon bor fantastiskt fint!



Vladimir Antonov, rysk miljardär

vill köpa en bank i Estland. Han nämner Krediiidi pank, men deras position är osäker. Det uppges att man inte med säkerhet vet vem som äger banken, som ändå är en stor bank, den har 320 miljoner dollar i reserver. Banken är visserligen inte till salu, men sådant kan man alltid diskutera, säger Antonov.

I Moskva skadades 150 människor i ishalka. Även i Estland är det glashalt. Vid Sõmeru mellan Tallinn och Narva har 11 bilar varit inblandade i en krock.

Problemen med frihetsstatyn i Tallinn tar visst aldrig slut. Nu har man upptäckt att en glaspanel är sönder.
Två unga män har förädlat liberiabreven. De kan få insatsen att växa. De kanckar på hos folk och erbjuder dem att om de stasar 1 000 Euro i dag kan de på en vecka ha fått summan att öka i värde tio gånger. Ingen har ännu trott på dem, så vitt vi vet, men de är anmälda av många personer och söks av polisen. Det kan inte vara helt svårt att hitta dem eftersom de är svarta, och det finns inte så många svarta i Estland.



En av de eftersökta männen.

Jag har ju berättat tidigare om den svarte mannen i Estland som gärna visade upp sig för skolbarnen för att de skulle se att det är på riktigt.


Några storkar har redan kommit! Det måste kännas väldigt kallt för dem.




I dagens Novaja Gazeta kan man läsa om Putin och Medvedev "the bad guy" och "the good guy". Är det ett spel eller är det på riktigt? Läs:
http://en.novayagazeta.ru/data/2011/030/00.html
Trackback
RSS 2.0