Mars 7, 2011. Resultatet av parlamentsvalet.

Postimees i dag:



Även Sverige, inte bara Estland, saknar arbetskraft med rätt utbildning.Illustration från Postimees.

....

Resultat av gårdagens parlamentsval:

1.Reformierakond
164 221
28,6%                  33 platser (+2)

 

 

2.Keskerakond
134 049
23,3%                  26 platser (-3)

 

 

3.Isamaa ja Res Publica Liit
117 929
20,5%                  23 platser (+4)

 

 

4.Sotsiaaldemokraadid
98 304
17,1%                    19 platser (+9)

 

 

Inga platser för:

05.Eestimaa Rohelised
21 918
3,8%

6.Eestimaa Rahvaliit
12 185
2,1%

som därmed åker ur parlamentet.

Den stora vinnaren är Socialdemokraterna. Andrus Ansip, reformpartiet, kommer med all säkerhet sitta kvar som statsminister, men han varnar för att det blir hårda förhandlingar. Främst med IRL, där Mart Laar är partiledare. Socialdemokraterna var med i alliansen vid förra valet, men klev av och samarbetade istället med Keskerakond, Centerpartiet. Det samarbetet avslutades när skandalen kring Savisaar och pengarna från Ryssland avslöjades. Savisaar själv menade att orsaken till att de förlorade tre platser beror på förtal under valkampanjen.

Kulturminister Laine Jänes avgår som kulturminister. Hon menar att hon gjort det hon var ålagd, då hon skulle dra ner på utgifterna. Men det resulterade också i en skandal när chefen för ERSO, de estniska filharmonikerna, tvingades avgå och Neme Järvi, den store världskände dirigenten, vägrar dirigera i Estland efter den händelsen. (se 19 nov. 2010)

Här kommenterar New York Times valet:
http://www.nytimes.com/2011/03/07/world/europe/07estonia.html?_r=2&ref=world

...

Aktuaalne Kaamera:

Under tiden 7 - 13 mars pågår de estniska filmdagarna i Tallinn, då man kan se all inhemskt producerad film.

I Liége i Belgien pågår kulturdagar där Estland medverkar för att lansera sitt Kulturhuvudstadsår. De visar prov på estnisk teaterkonst och film (som berör de sista sovjetåren och det nya livet därefter) och kokkonst.

Den vackra promenadvägen i Pärnu kantas av upp till två meter höga snövallar!

I det efterföljande programmet Ringvaade (ung."Se runt") ett program för inrikes nyheter och roligheter.) kunde vi se hur man testade snabbaste färdsättet mellan Tallinn och Tartu. Dels via bil, en Saab och dels via flyg, också Saab. De startade utanför flygplatsentrén vid den tidpunkt men måste vara där, och så kördes det. Bilen kom faktiskt fram 26 minuter senare, men bilisten förklarade det med att det var så hala vägar. Men lite kul var det.

Konjaki klubbi president, dvs. Cognac-klubbens ordförande bjöd en reporter på cognac från 1888. Den fanns att köpa i Tallinn för 6 000 Euro. Reportern var inte någon specialist, så han tyckte den smakade cognac helt enkelt. Men han visade också mobiler av märket Ferrari för 31 000 Euro. Ett hundratal sådana säljs varje år i Estland, främst till ryska turister!

Vi fick också se hur en annan reporter gick in på en av Tallinns restauranger, där det inte kommer fram en kypare för att höra vad man vill ha, utan man beställer via mobilen. Betalningen sker dock ännu så länge på vanligt sätt, men så småningom kommer det också att göras via mobilen. Snart kanske vi slipper prata med folk över huvud taget tack vare mobilen...
Trackback
RSS 2.0