Maj 8, 2011. Den estniska flaggan har bränts.

 
Vid Narvafloden står en stridsvagn från andra världskriget uppställd. Den är av amerikanskt fabrikat, men skänkt till Sovjetunionen och hopsatt där. Den är dekorerad med den Röda stjärnan.



stridsvagnen.

Just där har några kriminella bränt den estniska flaggan. Det är en handling med allvarliga symboler. Sedan 1945 firar den rysktalande befolkningen den sovjetiska segern den 9 maj varje år.

I Tallinn hade det blivit en vana att den ryskltalande befolkningen samlades vid statyn, som fått namnet Bronssoldaten och stod mitt i Centrum. Bråken hade eskalerat med åren, och 2007 beslutade den estniska regeringen att statyn måste flyttas till en krigskyrkogård, som låg fritt från trafiken.

Att några nu har bränt den estniska flaggan i Esland ses som ett allvarligt brott. Det är menat som en provokation. Polisen har påbörjat undersökningar av saken.

Det påminner mig om när några skolungdomar en mörk natt hade hissat den estniska flaggan i ett vattentorn i det sovjetockuperade Estland 1956. När dagen kom och människor såg den blev de alldeles till sig. "Fascisterna har kommit!! Hjälp! Vi måste fly! Fascisterna är här!" De var helt galna av skräck de som skrek så, och de var naturligtvis ryssar. Pojkarna, som numera är äldre män, blev aldrig avslöjade utan har nu självmant berättat historien.

 
Trackback
RSS 2.0