Maj 1, 2011. En relativt lugn Valborg.

Det blev en relativt lugn valborg och första maj. Vi har hört om allt bråk i Sverige; här var det inget sådant. Studenterna hade allt möjligt för sig i Tartu, men inget gick över styr. Det roligaste var nog "båt"-tävlingarna på Emajõgi. De tog vad de kunde hitta att åka på, och sedan gällde det att få de andra att ramla i floden. Jag gissar det var ganska kallt i vattnet.




Helt normala studentikosa lekar!

I Narva var det museidag. Inte ens där hade socialdemokraterna vanligt arbetartåg. Här minns man fortfarande hur fruktansvärt och omänskligt det var under kommunisttiden när alla dessutom tvingades ut på första maj.

I går kväll brann en av de största valborgdeldarna i Narva.

Nej, toppnyheten i dag var Saligförklaringen av påven Johannes Paulus II. Han gav människorna hopp om ett bättre liv. Det var han som gav Lech Walesa kraften att genomföra det han gjorde. Han ses som en av befriarna av Östeuropa. Påven var en mycket viktig person i den här delen av världen. Han var på besök i Tallinn 1993, när Lennart Meri var president. Då var fortfarande sovjetiska/ryska soldater i Estland, och oron var stor: Vad skulle kunna hända? Men ingen incident  hände. Påven höll ett tal på estniska! Och Tallinn var sprängfullt av människor som ville vara med den historiska dagen.



Påven i Tallinn.

Varje söndag klockan nio på kvällen är det en rapportering om veckan som gått. I dag talade man om de två vice bankcheferna i Riksbanken som fått sparken. På ett pressmöte sa den ene av dem, att han kom att tänka på en Steve Pollak-film där man sköt hästarna! Allmänt fniss. Sedan blev han lite allvarligare och menade att den som stod bakom detta borde se sig i spegeln.
Men antagligen beror avskedandet på
1. det behövs nytt blod i banken.
2. banken ska ev. politiseras ungefär som våra statliga verk, där generaldirektörerna utses politiskt.

Det börjar bli brist på husläkare. Systemet måste byggas ut. Här, där vi bor, där finns det en husläkarcentral som fungerar bra, som vi ser det. Om man ringer till doktorn efter kontorstid eller på helgen kommer doktorn hem. Som på den gamla goda tiden i Sverige.

Hotell Skåne ligger vid järnvägsstationen i Tallinn. Alldeles utanför hotellet har man byggt en friluftsscen som ska rivas igen i höst. Den heter Bastion Skåne. Det låter bra, tycker jag.

Och nu till ett inslag, som jag undrar om ni känner igen på något sätt.
Det är så här att elpriserna går upp hela tiden. Det blir bara dyrare och dyrare; kunder har inte råd att betala elräkningarna. I gamla hus är dessutom isoleringen undermålig eftersom uppvärmning inte kostade något på sovjettiden.

Men. Eesti Energia gör jättevinster. Investerar i utlandet. Höjer chefernas löner till himmelska belopp. "De tänker inte på människorna. Vad skulle det företaget vara utan människor?" undrade en vanlig est. Känner ni igen problemet?

Trackback
RSS 2.0