Maj 30, 2011. Jag måste få skriva om id....

 

Detta är en karta över landet Estland. Detta är landet Estlands Riksvapen.

 

Naturligtvis ska man inte kommentera idiotuttalanden. Proletären, en tidning för kommunisterna i Sverige borde få leva i tysthet, men jag kan inte låta bli. Jag måste skriva om idiotierna för att man ska förstå varför folk tror att Estland är ett hemskt land. Alltså. Då kör vi.


Först rubriken:
En smutsig historia.

Den höger som idag styr Estland har aldrig gjort upp med sin smutsiga historia. Glöm för all del inte att den estniska borgerligheten under andra världskriget så till den grad lierade sig med den nazistiska ockupationen, att Estland som första land förklarades ”Judenfrei”, judefritt. Och det utan att SS och behövde röra en finger. I Estland sköttes judeutrotningen av de estniska fascisterna.

Så tror de -eller vill de att alla ska tro. Historieskrivning är ett relativt begrepp. Alla skriver efter sin egen vilja. Ja, Estland var det första land som förklarades "Judenfrei", men Estland var också det första land som gav judarna autonomi. Det var när de själva kunde bestämma. Nej, det var inte esterna själva som gjorde det. Det var nazisterna som initierade de ca 900 judarnas död, och den tyske ledaren hade bråttom för att få äran att vara förs i Europa att utropa ett land som "judenfrei". Att några ester hjälpte till är högst beklagansvärt, men, som sagt, idioter finn det överallt. Sedan kommer naturligtvis frågan: Varför har inte de sovjetiska kommunisterna gjort upp med sin smutsiga historia? De är skyldig till långt fler mord och förstörda liv i Estland än nazisterna. Vi ska också komma ihåg, att när nazisterna kom sågs de som befriare efter ett år, ordagrant menat, i Helvetet.
Estland anslöts till Sovjetunionen sommaren 1940. Efter beslut i den nyvalda folkförsamlingen. Eller som den tidigare ryske ambassadören i Estland sa: Vi kan se att alla ester var glada vid anslutningen. På alla bilder skrattar de av lycka.
Numera vet vi alla —utom kommunisterna, att det var ett typiskt kommunistiskt riggat val. Vi vet att fotografierna inte heller var äkta.
Men bara historierevisionister förnekar att beslutet var folkligt förankrat. Anslutningen till Sovjet befriade Estland från två årtionden av halvfascistiskt förtryck, med brett stöd från en stor folkmajoritet. Det som borgerligheten såg och ser som ockupation, var befrielse för arbetare och fattigbönder.

Vi vet alla att esterna levde ett mycket bättre liv under den första friheten än de sovjetiska folken någonsin gjort. Den nedmontering som skedde efter 1940 är straffbar! Att kalla landet halvfascistiskt är också ett bevis på okunskap. Den fantastiska utveckling som skedde visar på skillnaden i möjligheter. ma kan ju säga, att chansen att lyckas är större om man utbildar människorna än att ta livet av de som kan något. Det är bättre att låta bönderna leva och producera mat  än att sådana som inget kan ska försöka Utan kunskaper. Hur fort förstördes inte Ukrainas produktion efter att landet var en "kornbod"?

1944 befriades Estland återigen. Då från nazitysk ockupation. En befrielse som kostade röda armén 218.500 döda.

Nej, nej, nej. Estland var en fri nation med egen regering när det ockuperades igen av sovjeterna. Ja, det värsta är, att röda armén sköt sina egna om de försökte retirera. Esterna bad aldrig röda armén strida och dö i deras land. Esterna hade varit lyckligare om de lämnats i fred.

Ok, ok, jag slutar nu. Det tjänar ingenting till. Jag kan bara inte förstå vad man har för glasögon på sig, när man inte begriper att människor vill leva sina liv i lugn och ro, och inte hela tiden känna sig oroliga för att förlora det på ett eller annat sätt. Så undrar jag också vad som var fascism uner "den estniska tiden", som esterna själva kallar den.

Så här skriver den Estniska ambassaden i Stockholm på sin hemsida:

... Estlands frihetstid fick dock ett abrupt slut genom Molotov-Ribbentropp-pakten, vilken delade Europa mellan nazistiska och Sovjetiska influenser. Estland ockuperades och blev således ofrivilligt förenade med Sovjetunionen 1940.

Under Sovjetunionens styre decimerades Estlands befolkning, varpå den totala förlusten uppgick till hela 36 %. Den tidigare så välmående marknadsekonomin var förstörd och ersatt med en kommunistkommenderad ekonomi. Trots detta var Estland det land, tillhörande USSR, som var mest ekonomiskt mest avancerat. ( De var ester och européer och hade visat sin duglighet redan under frihetstiden. De var dessutom inte helt knäckta av kommunismen) Estland fick även verka som bedömningsgrund för ett antal försök till ekonomisk reform.

20 augusti 1991 återinfördes självständighetsdeklarationen, från 1918, i Estland. Redan dagen därpå började Estland att återupprätta sina diplomatiska kontakter med andra demokratiska länder. För Estland blev detta ett historiskt datum, vilket kom att innebära fokusering på principerna för landets styrelseskick, och även återställandet av grundlagen.

De har också en fin Kronologi

1030

Tartu nämns för första gången i skrift

1154

Tallinn nämns för första gången i skrift

1219

Danmark erövrar norra Estland med Tallinn

1280

Tallinn blir medlem av Hansaförbundet

1346

Danmark säljer norra Estland till Tyska Ordern

1422

Tallinn Stads Apotekråd nämns för första gången i en krönika

1523 - 1526

Protestantisk reformation i Estland

1535

Estlands första bok publiceras

1558 - 1583

Krig i Livland (Ryssland förde krig mot Danmark, Sverige, och Polen, för att få tillgång till Östersjön)

1561

Sverige tar över norra Estland

1632

Academia Gustaviana (Tartu Universitet) grundas

1700 - 1721

Stora Nordkriget. Ryssland och Sverige slogs om de baltiska länderna.

1710

Ryssland tar Estland i besittning

1739

Bibeln översätts till estniska språket

1857

Den estniska nationaleposen "Kalevipoeg" publiceras

1869

Den första Sångfestivalen hålls i Tartu

1870

Järnvägen mellan Tallinn och St. Petersburg invigs

1918, 24 Februari

Estland utropas självständigt

1918 - 1920

Estlands Frihetskrig mot Ryssland

1920, 2 Februari

Estland och Sovjetunionen skriver på Tartu Fredsavtal

1940, 1944

Sovjetunionen ockuperar Estland

1941 - 1944

Tyska ockupationen

1941, 1949

Sovjetunionens regering deporterar tio-tusentals ester till Sibirien

1989, 24 Februari

Estlands nationalflagga hissas åter på Långe Hermanns Torn (Pikk Hermann) i Tallinn

1991, 20 Augusti

Estland återupprättar sin självständighet

1991, 17 September

Estland ansluter sig till Förenta Nationerna (FN)

1992, 20 Juni

Estlands valuta - Kroon - introduceras

1992, 20 September

Efter 50 år väljer esterna sin president och parlament genom fria val

1994, 31 Augusti

De ryska trupperna drar sig tillbaka från Estland

1997, 13 December

Europarådet bestämmer att man ska börja förhandligarna om Estlands inträde i EU

1998, 1 Februari

Europa avtalet med Estland träder i kraft

1998, 31 Mars

Estlands medlemskapsförhandlingar med EU påbörjades

1999, 7 Mars

Parlamentsval i Estland

1999, 17 Oktober

Lokala val i Estland

1999, 13 November

Estland blev 135. medlem i WTO

2001, 12 Maj

Estnisk seger i Schlagerfestivalen i Köpenhamn 2001

2001, Augusti-September

Presidentsval i Estland

2002, 20 Oktober

Lokala val i Estland

2003, 2 Mars

Parlamentsval i Estland

2004, 29 Mars

Estland blev medlem i NATO

2004, 1 Maj

Estland blev medlem i EU

2005, 16 Oktober

Lokala val i Estland

2006, Augusti-September

Presidentsval i Estland

2007, 4 Mars

Parlamentsval i Estland

 

 

Trackback
RSS 2.0