Nov. 26, 2011 Stå inte på toalettstolen!

Så där ja, nu gav Carl Bildt mig rätt. Redan! Det gick fort. Han säger att någon makthavare i Palestina gjort ett uttalande om att Sverige kommer stödja dem nästa gång, vilket Bildt menar att han inte lovat. ”Han har väl missuppfattat vad jag eller någon annan sagt.” Just det. Palestiniern ville höra det och därför hörde han det.

…..

 

 

 

Edgar Savisaar.

Det är några politiker jag följer mer noggrant än andra. En av dem är Edgar Savisaar, Keskerakonds ordförande. Han har just återkommit efter tre dagar i Moskva. I går höll han ett föredrag vid Moskvas universitet. Han talade om likheterna mellan Ryssland och Estland, som båda fjärmar sig från demokratin. Han kritiserar president Ilves som sagt att Savisaar aldrig kan komma ifråga som statsminister efter pengaaffärerna med Ryssland och jämför detta med premiärminister Putin som låtit fängsla Chodorkovskij, som aldrig kommer släppas fri, enligt Savisaar.

"De är båda manifestationer mot demokrati, och tyvärr är det likadant, enligt min mening, i båda länderna", säger ordförande för Keskerakond.

Savisaar deltog idag i konferensen i Moskva, som handlade om vilka erfarenheter man samlat två decennier efter Sovjetunionen fall.

…..

 

Postimees skriver också om ett problem som uppmärksammas i Finland.


Många finländare irriteras över det ohyfsade beteendet de ryska turisterna har vid toalettbesök på offentliga platser.

Till exempel menar finnarna att det är ett oacceptabelt beteende ryska turister visar på toaletterna de klättrar upp på toalettstolen. "I Ryssland är det en annan nivå på hygienen än i Finland. Turister som befinner sig första gången i Finland vet inte hur man beter sig på toaletterna", säger den lokala finsk-ryska fackliga ledaren Tanja Karppinen.
Därför skulle en många av Södra Karelen toaletten behöva instruktion på ryska hur man beter sig på finska toaletter.

Karppinen menar också att detta betyder inte att ryska turister är dåliga människor, de gör bara precis som de är vana vid hemma.

Karppinen säger att många av problemen härrör ur det faktum att  människor inte förstår kulturella skillnader utan att få lära sig vad som skiljer kulturerna åt.

 

I Estland finns en speciell klisterlapp som talar om att man inte får stå på toalettstolen. Vi har en sådan i vårt toalettrum, men vi har inte uppfattat att den behövts ännu. Däremot förstår vi att en sådan skylt har efterfrågats. Problemet finns.

När ryssarna kom 1940 chockerades hela Estland över deras hygienbeteende. Det trodde man inte i västvärlden när de baltiska flyktingarna berättade det (man lyssnade väl inte) men nu börjar vi kanske förstå.

.....

Lägg märke till att de svenska tidningarna talar om ekonomiskt kaos i Baltikum. Estland är inte berörd av ryssen Antonovs affärer. Och jag uppfattar inte att det är kaos i Lettland eller Litauen heller.

Trackback
RSS 2.0