Nov. 27, 2011 Seminarium om affärsförbindelserna mellan Estland och Turkmenistan.

 

Guldmannen.

 

Premiärminister Andrus Ansip reser idag tillsammans med en företagsdelegation till sitt första bilaterala besök i det centralasiatiska landet Turkmenistan, en fri stat, som tills nyligen leddes av statschefen Saparmurat Nijazov, eller Türkmenbaši, som påstod sig vara odödlig, och som har rest ett sort förgyllt monument av sig själv i huvudstaden.

Dock är Saparmurat Nijazov nu död och Ansip förbereder sig inför ett möte med efterträdaren president Gurbangulõ Berdõmuhhamedoviga.

De kommer att tillsammans med riksdagens talman Akja Nurberdijevaga bevista ett seminarium om affärsförbindelserna mellan Estland och Turkmenistan.

Freedom House har placerat Turkmenistan bland världens mest odemokratiska länder.

Turkmenistan har när det gäller frihet indexet 1993. Som jämförelse kan nämnas att Syrien som nu kritiseras av hela världen är ett steg bättre.

Turkmenistan är ett av de få kvarvarande sultanaten i världen. Detta betyder inte att landet leds av sultanen, men landets härskare ser landet som sin "privata egendom".

"För länder i Centralasien är det viktigt att ha goda relationer på hög politisk nivå, eftersom det är det enda sättet för etablerade företag att utvecklas", sade regeringen i en skrivelse från kommunikationsbyrån. "Som framgår av det som hänt i Tadzjikistan med den dömde estniske piloten kan det vara nödvändigt att kunna kommunicera i akuta ärenden med även mycket fjärran länder."

Under senare år har den estniske statsministern en gång om året besökt en av de centralasiatiska staterna - Uzbekistan förra året sedan Kazakstan och Turkmenistan i år.

Under sitt besök undertecknade Estlands och Turkmenistans statsministrar en överenskommelse om undvikande av dubbelbeskattning och förhindrande av skatteflykt  samt avtal om villkor som främjar investeringar mellan Estland och Turkmenistan och främjar den fria rörligheten för varor och tjänster. Avtalet kommer att bidra till att förhindra att medborgare från Estland och Turkmenistan diskrimineras eftersom avtalet innehåller regler om likabehandling.

De ekonomiska förbindelserna mellan Estland och Turkmenistan är extremt passiva. För att utveckla affärsförbindelser åtföljs statsministern av en företagsdelegation med 13 medlemmar från åtta företag.

Det avses att ge möjligheter till ekonomiskt samarbete på många områden - IT, transitering, skeppsbygge, sjöfartsutbildning, flyg, men också andra möjliga samarbetsformer.

I Turkmenistan är man också intresserad av att bygga upp internetkunskapen. I går besökte ett 13-mannadelegation från regeringen och företrädare för den privata sektorn i Turkmenistan, Estlands Akademi för datakunskap för att lära sig frågor om e-förvaltning.

Eftersom det är stor brist på kompetens och elektroniska informationssystem i Turkmenistan är de mycket intresserade av Estlands erfarenheter och råd.

Våra företag är redo för e-tjänster (som X-vägs) att utvecklas i Turkmenistan, men sannolikheten för framgång är högre för försvarsministeriet uppskattar att om detta är den högsta makten i stöd av Turkmenistan.

Estniska företag som redan har erfarenhet inom e-förvaltning beräknads  slutföra sina förberedelser i november  i Azerbajdzjan. Samarbetet kan mycket väl utvecklas på transitområdet. För Turkmenistans olja och petroleumprodukter är de viktigaste genomfartsvägarna för närvarande i korridoren i Svarta havet.

Om exporten av oljeprodukter fortsätter att öka, beräknar regeringen att Östersjöns hamnar är attraktiva för Turkmenistan eftersom Svarta havets terminalanläggningar och rörledningskapacitet är begränsad och kräver stora investeringar för att växa. Estniska företag har tidigare rapporterat om intresset i Turkmenistan för framtida transitering av olja via Estland.

…..

Finansminister Liigi uppmanar Europa att balansera sina budgetar.

 

Finansminister Liigi.

Finansminister Jürgen Liigi betonade dagen innan konferensen i Riga att i en rapport vikten av strukturella reformer samt en försiktig finans-och penningpolitik, tillsammans med en effektiv tillsyn. Detta måste ligga i framkant just nu. Liigi sade att EU har gjort mycket på kort tid men den situation vi har i dag visar att åtgärderna för att bekämpa krisen inte har varit tillräckliga för att övertyga marknaderna, och därför behövs betydligt mer arbete.  "Skuldkrisen har visat att förutom en balanserad budget, bör medlemsstaterna ha tillräckligt med reserver att använda under sämre tider. I synnerhet bör reserverna i mycket små länder vara stora eftersom deras ekonomier är mer beroende av den övriga världsekonomin ", sa Liigi.

Där talar han av egen erfarenhet eftersom Estland hade lärt sig från tidigare kriser (1930-talet) att enda sättet att vara förberedd är att ha en buffert, vilket de inte hade då. Därav den svåra krisen under mitten av 1930-talet. Denna gång hade de verkligen en skattkista att använda, och därför var krisen inte lika akut som i grannländerna. Dessutom delade ALLA lika lojalt på bördorna. Även de högsta tjänstemännen accepterade sänkt lön.

42 000 människor i G8-länderna har varit med om en undersökning som Postimees presenterar.

·       Det bästa landet att leva i, där allt är bäst: Kanada, följt av Schweiz, Nya Zeeland, Norge, Danmark, Finland, Österrike och Nederländerna. De sista länderna på listan var: sex länderna var Ryssland, Colombia, Nigeria, Pakistan, Iran och Irak.

·       De mest effektiva regeringarna finns i Schweiz, Sverige, Norge, Kanada och Danmark.

·       Den starkaste ekonomin finns i Japan, Tyskland, Sverige, Schweiz och Norge.

·       Trevligaste land när det gäller centrumbyggnader är Australien, Schweiz, Sverige, Kanada och Italien.

·       G8-ländernas befolkning (de tillfrågade) vill helst besöka Australien, Schweiz, Kanada, Italien och Nya Zeeland.

·       Att investera mest i Schweiz, Japan, Kanada, Sverige och Tyskland.

·       De föredrar dock att bo i Kanada, Australien, Schweiz, Nya Zeeland och Sverige.

·       De arbetar i Kanada, Schweiz, Australien, Sverige och Nya Zeeland.

Den bästa studieorten finns i Storbritannien, Schweiz, Kanada, Australien och Sverige.

Trackback
RSS 2.0