Nov. 28, 2011 Inget kaos!!

 

Ni minns:

Finanskaos i Baltikum!

Stora rubriker och artiklar i svenska dagstidningar. Jag kommenterade det och skrev att i Estland finns inget av det, och kaos råder inte heller i Litauen och Lettland, vad jag kunnat se. I kväll såg jag ett inslag om Litauen i finsk TV. Människorna håller på att få det bättre. Man tror på framtiden och landets utveckling. Inte ett ord om banken som gått i konkurs. Litauen klarar sig bra!

Och i Postimees läser vi:

Lettiska bankerna har gjort en total vinst på 74 miljoner lats eller ca € 106.000.000 under de senaste 10 månaderna. Det är till och med något bättre än bankerna i Estland.

…..

 

Professor Sutrop.

Professor Sutrop vid institutionen för etiska frågor vid Tartu Universitet, menar att kunskaperna i estniska måste underhållas för att inte glömmas. Problemet är inte att så många unga reser utomlands för att studera, problemet är att de kan glömma sitt språk.

Nyligen meddelade Undervisningsministeriet att nästan tre tusen studenter inte har återupptagit sina studier under höstterminen. De finns numera vid lärosäten i Finland eller något annat land.  Prof. Sutrop menar att det är alldeles utmärkt att våra ungdomar efter gymnasie-eller universitetsutbildning studerar ett par extra år utomlands. Men precis som efter andra världskriget är det estniska medborgarskapet fortfarande en viktig fråga.

…..

Estlands ambassadör i Ryska Federationen, Simmu Tiik, menar att Rysland ligger där det ligger, och kommer förmodligen inte försvinna. ”Jag ser inte att Fjärran Östern, Ryssland och Kaliningrad är dåliga grannar.”

Han säger att det kommer finnas mycket större frågor för Ryssland att ägna sig åt än det lilla Estland och landets grannar. Det kommer vara ekonomiska bedömningar och placeringar som avgör vartåt de ryska ögonen tittar.”

Trackback
RSS 2.0