Nov. 20, 2011 De skulle bara veta i Sverige hur VI blivit behandlade av DEM!

Tack Felix för din kommentar. Det är kul att få respons på det jag skriver. Och det är verkligen roligt att kunna skriva om några som flyttar till Estland för att de känner något extra.

När jag skrev om att de sa att ryssarna har så märkliga uppfattningar om esterna, då påmindes jag förstås om den ryss som skrivit en kommentar tidigare i min blogg där han säger just det, att han fick lära sig att ryssarna var så hatade i Estland att det var farligt att prata ryska utomhus. Vilket alltså absolut inte är sant, utan elak propaganda. Felix, har du någon enda gång sett en ryss bli illa behandlad i Estland?
I går såg vi en film om Pearl Harbor. Den handlade om japanernas anfall och speciellt några unga amerikaners liv just då. Det var en fruktansvärd massaker japanerna utförde, och president Roosevelts slutord var så tunga; han menade att nu måste hämnden komma. Över 3 000 amerikaner hade dött. Självklart gick mina tankar direkt till esterna. De utsattes för fruktansvärda brott med långt fler mördade, men de har aldrig hämnats. De tänker inte heller hämnas. De vill bara leva sina liv i fred och frihet. De vet vad som hänt. De bär det i sitt hjärta. Men de gör ingen större affär av det. Jag tänker på vår vän optikern som stod och expedierade en ryska i sin affär när vi kom in. Det var en vänlig stämning och när ryskan gått sa vi att svenskarna skulle ha sett hur trevliga de var mot varandra. ”I Sverige tror de att ni hatar varandra och att esterna behandlar ryssarna illa.” Då blev hon så arg. Det var första gången vi sett henne arg. ”De skulle bara veta i Sverige hur VI blivit behandlade av DEM!”

Fortfarande blir esterna verkligt illa baktalade av ryssarna i Ryssland. Ni minns väl när det stod i ryska tidningar och meddelades i ryska TV 2007 efter Bronsnatten: ”Nu måste det ryska folket förbereda sig på stora svårigheter, esterna håller på att beväpna sig för att attackera landet!”  Ni vet det där med myran och elefanten. Det märkliga är, att de inte vet hur litet landet är, men det kanske är viktigt att de inte vet det, eftersom då måste de undra hur det lilla landet kunde ta sig ur Sovjetunionen.

…..

Kampen för mänskliga rättigheter som förs i Afghanistan förstås på ett helt annat sätt av nyligen terroriserade folk än av dem som inte varit med om det lidandet alls.

…..

 

Väskan.

 

Glöm alla svindyra hattar och väskor och njut istället av världens bästa väska! Estniska konstnärer och designers skapar läderväskor för smakfull design och kvalitet och för att kunna kombineras med andra tillbehör av skinn.

…..

 

Vladimir Putin, ni vet, machomannen. Han har nu deltagit i en träningslektion med de stora hockeyspelarna i Moskva. Detta med anledning av den ryska hockeyns 65-årsjubileum.  Tidigare har han varit engagerad i alpin skidåkning och judo. Intresset för hockey är nytt för i år.

…..

 

Gorbatjov hade inte för avsikt att möjliggöra självständighet för de baltiska länderna.

Historikern och författaren Pavel Stroilov som numera bor i Storbritannien presenterar handlingar som visar att Sovjetunionens dåvarande president Mikhail Gorbatjov inte hade någon avsikt att låta de baltiska staterna få sin självständighet.

Stroilov visar i dokumentet att Gorbatjov inte hade för avsikt att ge något oberoende varken till de baltiska länderna eller till t.ex. republikerna Georgien och Azerbajdzjan.

I Vilnius gav Litauen diplomater dokumenten till statsåklagaren som har försökt att intervjua Gorbatjov om det som hände den 13 januari 1991 i Vilnius.

Stroilov hävdar att de kopierade dokumenten är från personliga arkiv.

"Dessa dokument ändrar inte bara den historiska bilden som Gorbatjov har gett oss, utan de också tar hål på myterna i väst om hur det var under perestrojkan.”

Han visar att de 170 sidorna i dokumentet också är protokoll från möten i de baltiska staterna 1989-1991 samt Gorbatjovs samtal med sina medarbetare andra anteckningar och hans dagböcker.

Historikern påpekar att handlingarna inte visar om Gorbatjov hade gett ordern som gjorde att Militärkommando ”Alpha" och "Vitebsk"  öppnade eld vid Vilnius TV-torn mot obeväpnade och dödade 14 och skadade mer än 1 000 litauer.

Andra dokument visar avskrifter av Gorbatjov och förre amerikanske presidenten George Bushs telefonsamtal.

Estland kan tacka Jeltsin för sin självständighet. Det var han som vid ett besök i Estland gick med på det. Ryssarna förberedde en liknande attack mot TV-tornet i Tallinn som i Vilnius, men som tur var fanns det modiga ester som försvarade sitt torn.

 

Trackback
RSS 2.0