Nov. 8, 2011. Finnarna skämtar till.

 


I Finland har man satt på en etikett på öl- och läskflaskor:

Ju mer öl och läsk finnarna dricker desto gladare blir esterna.

Skatterna har förändrats i Finland och allt fler tar båten över viken till Estland och köper sin dricka till ett bättre pris. ”Öl kan forslas över vattnet, men inte arbetsplatserna”, säger man. Det handlar om arbetstillfällen för 15 000 personer varnar man i Finland.

Jag minns den där gången vi for till Estland via Helsingfors och såg hur den ena stora billasten av Lapin Kulta efter den andra kördes in på båten till Tallinn och när vi for tillbaka till Helsingfors såg vi finnar köra över massor med Lapin Kulta tillbaka. Där förlorade Finland inga pengar på tillverkning i alla fall.

.....

 

En man har köpt en gata i Hargi. Byggherren har byggt hus och folk har flyttat in. Så fick byggherren ont om pengar och gatan såldes på exekutiv auktion till Konstantin Ivanišvili för 10 000 Euro.

De boende får trafikera gatan med sina bilar, mot en avgift. Den nye ägaren anser däremot att tunga fordon över 3,5 ton förstör hans gata. Sopbilarna får därför stanna vid gatans ände så länge ingen betalar för att de ska få trafikera vägen.

Dessutom får två bilar inte mötas eller passera varandra eftersom en av dem då måste köra ut på gräset vid vägrenen. Det kostar pengar för ägaren att köpa ny jord och göra ordning efter förstörelsen.

De boende är rädda för att om de går med på att betala en summa kommer Konstantin Ivanišvili bara att hitta på nya avgifter för dem. Det lär bli rättegång om saken.

.....

Tomten i Väike Maarja centrum där det stora bruna trähuset stod vars källare användes som tortyrkammare av KGB och revs nyligen efter en lång tid av förfall eftersom ingen ville röra vid huset där så många bybor lidit, ska nu bebyggas igen.


Borgmästare Indrek Keskiila berättar att företaget Reinpaul som redan finns i centrum nu planerar att bygga en kommersiell fastighet, en byggnad som ska passa in i den befiontliga miljön.

Det ska bli spännande att se vad det blir.

,,,,,

 

 

En häst i naturlig storlek tillverkad av kvistar och rötter.

Trackback
RSS 2.0