Okt. 10, 2011 "Även den smartaste kan misslyckas i skolan"

ÄNTLIGEN!
Två viktiga artiklar i SvD i dag om särbegåvningar. Vi ska bort från DDR-skolan!
Rubrikerna:

"Även den smartaste kan misslyckas i skolan" och

"Allt för lätta uppgifter gjorde Ruben stökig".


Även den smartaste elev kan misslyckas i skolan – just på grund av sin särbegåvning. Enligt en svensk studie uppfattade nio av tio särbegåvade personer skolåren som en väldigt mörk tid.

De forskare
som studerat hur särbegåvningar tas om hand inom den svenska skolan, beskriver dock Sverige som fortsatt inneslutet i en ”glasbubbla” av ointresse och okunskap när det gäller fenomenet särbegåvning.

Nästan 40 år efter att det första idrottsgymnasiet startade, gav Skolverket 2009 klartecken för spetsgymnasier med akademisk inriktning.

Ruben tyckte det skulle bli jätteroligt att börja skolan, men mycket snabbt blev det mörkt. Han blev orolig och gjorde inget på lektionerna, särskilt på mattelektionerna.
– Mattelektionerna var så tråkiga, bara samma sak hela tiden. Jag kunde redan division och då ville jag inte göra ytterligare 300 likadana uppgifter, säger Ruben.

Under mellanstadiet hade Ruben ingen kompis att dela sina verkliga intressen med och kände sig ensam och udda. I årskurs fem började han må allt sämre. Han fick ofta ont i magen och ville inte gå till skolan.

Man får jubla öppet när ens barn gör mål i fotboll, men inte om det får MVG i matte. säger Rubens namma.

Räddningen kom när föräldrarna flyttade Ruben till Kunskapsskolan i Nacka i årskurs sex.
I den nya skolmiljön blommade Ruben ut som ett riktigt mattesnille och av de tidigare koncentrationssvårigheterna syntes inget. I den gamla klassen låg han efter i matte, men efter en termin i den nya skolan hade han gått om alla klasskamraterna. Hösten i åttan hade han läst färdigt hela nians mattekurs med högsta betyg.


Egentligen tror jag inte att Rubens begåvning är så ovanlig, men det är långt ifrån alla som får en chans att utveckla den, säger pappan.

 

Albert Einstein.

Skillnaden mellan dumhet och genialitet är att geniet har sina begränsningar.

Albert Einstein


I den nya läroplanen som trädde i kraft i höstas lyfts också de särbegåvades behov fram: ”Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt.”

Det här är avgörande för många barn och ungdomar i Sverige. Antingen kastar man bort deras skolår på en meningslös soptipp eller ger man dem en intressant grund att stå på när de fått upptäcka vem de egentligen är, vad de har för förmågor och hur de ska använda dem. Så arbetar de i Estland. Där finns det ingen som gömmer undan ett barn med särbegåvning.

......

Snö i Jõhvi, nordöstra Estland! Eller rättare sagt hagel.



Nu är det bara lite slask kvar.

.....

Polen, som jag berättat så mycket om några dagar, hade parlamentsval i går. För första gången har en premiärminister lyckats sitta kvar efter ett val. Grattis Donald Tusk! Man hoppas nu på lugn och ro. Alltså ingen polsk riksdag. (Det skulle vara roligt.)





Trackback
RSS 2.0