Okt. 4, 2011 Unga nashikvinnor (s.k. putinjugend) i ockupationsmaktens dräkter på Krigskyrkogården i centrala Tallinn.



Kan ni tänka er en motsvarande dagsaktuell bild från ett land som varit ockuperat? Eller WaffenSS-staty i Jerusalem med Hitlerjugend-ungdomar som hedersvakt?

Unga nashikvinnor (s.k. putinjugend) i ockupationsmaktens dräkter på Krigskyrkogården i centrala Tallinn. I Estland ignorerade man det, men naturligtvis registrerar alla att det ändå sker. Det var dit den finlandssvenske docenten Bäckman skulle när han stoppades vid gränsen eftersom man ville undvika nya upplopp, vis av erfarenheten.


.....

Det är intressant information vi får just nu.

Det är viktigt att tänka på den personliga integriteten. Man får alltså inte avslöja namnen på dem som samarbetade med Stasi.

Peter Bill (M):  "Även kommunister ska ha rätt till personlig integritet." (!!.??)
Men: Varför gjorde de det? Var de på väg att förråda sitt land? Det måste väl vara rimligt att de får förklara sig. Och bli bestraffade om de utfört något brott. Eller var det helt oförargligt de sysslade med? Som vi vill att andra länder ska göra.

Sverige hävdar åsikten att: Andra länder ska göra upp med sitt förflutna.
Lettland fick, som sagt var, en rejäl omgång av Göran Persson innan de hunnit dra andan efter att ha befriat sig från en fruktansvärd diktatur. Men Sverige ska tänka på den personliga integriteten.

Jag kände en man, som kom från DDR. Han hade en viktig post i Sverige. Jag skulle vilja veta vad han ev. kan ha gjort. Men det får jag aldrig veta alltså. Han hade stora möjligheter i sin yrkesroll att propagera för ett kommunistiskt leverne för svenska folket i alla åldrar.
.....

Diskussion mellan programledaren Aarne Rannamäe och Kaarel Kaass, försvarsanalytiker i programmet: "Välisilm" (ung. Världen utanför oss).

Karel Kaass: Det är otvetydigt så att väst hela tiden minskar sina försvarskostnader, medan Ryssland ökar sina. Estlands försvarskostnader utgör nästan 30 % av BNP.  Baltiska staterna har överhuvudtaget dryga militärkostnader, och är dessutom med i Nato.

I Finland har en rapport presenterats om den massiva ökningen av rysk militär i västra Ryssland, vid gränsen till Finland. Kaass menar att media i Finland och Estland bara tar upp det som skrämmer. Sannolikheten för att Ryssland skulle klara av ett krig mot hela västra Europa är noll. Den största delen av den ryska militära satsningen är mot Kinagränsen och Kaukasien.
Kaass säger vidare att trots Sveriges militära minskning skulle Ryssland  inte ha någon som helst möjlighet att inta vårt land. Vad beträffar Finland är det lite si och så med de ryska  möjligheterna. Sannolikt skulle de inte våga sig på det. Man kan inte säga att Nato är som en "skadad anka" p.g.a. tex. insatserna i Libyen eller Afghanistan. Om man ser till de totala militära resurserna används nästan ingenting i Libyen. I Afghanistan är inte resurserna det enda avgörande. (Underförstått. De "fanatiska" muslimerna är inte rädda för att dö. Det kommer till nya i deras led hela tiden.)
Ryssland skulle troligen inte orka med ett krig mot Finland. Mot Sverige är det helt uteslutet. Men Georgien orkade de med.
.....

Virumaa Teataja:

I går började estniska marinens höstövning.

Danska flyget bevakar fortfarande estniskt luftrum.

Rakvere gymnasium börjar sitt firande av sitt 100-årsjubileum. 1 sept. 1912 kom de första eleverna. Därefter behövde inte eleverna från Virumaa åka ända till Tartu eller Tallinn för att fortsätta sina studier på gymnasienivå.

Var försiktig i Virumaatrafiken. Polisen undersöker nu bildäck, ljus och cyklar med lupp!

I Rakvere kommun kommer hela VVA-systemet förnyas.

Ett nytt ämne i Rakvere högskola: Socionomutbildning. De första föreläsningarna hålls av Tallinns Universitets professor i socialt arbete Taimi Tulva.

Ryska skolor försöker privatisera för att slippa gå över till undervisning på estniska språket.

Parlamentsledamoten från Keskerakond, Michail Stalnuhhin, uppger att man anser att kravet på estnisk gymnasieutbildning för ryska barn är odemokratiskt. Självklart måste man studera estniska som språk på hög nivå, men inte studera ämnena historia eller geografi på estniska. Estniskan ska bara förmedlas på språklektioner. Den möjligheten finns bara om vi instiftar privatgymnasier.
Rätten att starta privatgymnasier är mycket frikostig. Staten betalar t.ex. lärarnas löner.
Utbildningsdepartementet svarar att om nu detta är deras största och viktigaste fråga är det väl lika bra att de ryska föräldrar som till varje pris vill undvika estniskan och Estland får som de vill. Dessa elevers undervisning i estniska kommer vara undermålig eftersom lärarna i dessa skolor inte talar estniska, trots att man försökt utbilda dem. Elevernas förvrängda historie- och geografisyn kommer stoppa dem från alla högre tjänster i Estland, och efter examen får de väl söka sig till universitet i Ryssland eller någon annanstans. Arbete hittar de antagligen utanför Estland.   Sannolikt kommer väldigt få ryska föräldrar sätta sina barn i sådant gymnasium.
Å andra sidan ger ju sådana här utspel rubriker, inte minst i Ryssland.
Trackback
RSS 2.0