April 15, 2012 Det är verkligen underbart med alla olika ljud från fåglarna.

Jag vet inte varför sidan ser så konstig ut! Men jag får strunta i det just nu!!

 

Vilken kväll!! Vi har suttit på verandan och ätit middag för första gången i år. Framför oss har många, många svalor flugit fram och tillbaka, fram och tillbaka. Solen skiner. Snön är nästan borta. Sorkarnas förstörelse i gräsmattan är värre än vi trodde.
Jag höll på att glömma gässern. Varje vår flyger de omkring här för att leta föda. Det är verkligen underbart med alla olika ljud från fåglarna.
I ett hus i närheten har det varit inbrott. Det är ett hus som bara används på somrarna, kanske visste tjuvarna det. Närmaste granne till det huset är polis, men han var nog på jobbet när det hände. En annan granne gick förbi, och såg att alla dörrar var öppna. Hon tittade in för att hälsa dem välkomna till landet. Då såg hon. Allt var borta. Det hade t.o.m. stulits kryddor! Hon ringde genast polisen som kom och sa, att det var just det här de varnat för. I tidningen har vi kunnat läsa att tjuvar opererar i området. Utländska bilar. Troligtvis rumänska romer. De estniska romerna är jätteirriterade över vad deras "landsmän" gör. De förstör bara för oss, säger de.
De här skurkarna försöker också tvinga folk att köpa saker från en bil. Aivar råkade ut för det. Han stoppades och köpte lite guld, han kom inte undan, och när han klev in i sin bil igen, då var hans radio borta! De var mustlased/zigenare. Det såg han.
Det är så himla sorgligt!
…..
I Aktuaalne Kaamera berättade de om att det är ca tjugo människor som spårlöst försvunnit under de senaste åren. Massor med människor har hjälpt till att söka efter dem. När Estland började med att städa skogar och natur, då hittade man benrester efter människor som troligtvis gått vilse i skogarna. I flera fall hade djur ätit upp dem. Ungefär som i Sverige. I Estland ska man gå in på sidan kadunud.ee för att lämna eller hämta information.
…..

Krenholms fabrik i Narva, som just nu står tom.
Ida-Virumaa/Östra Virumaa är befolkat av nästan bara rysktalande. Endast 4 % är ester. Det är ett eftersatt område, och när svenskarna la ner Kreenholms Textil, där 15 000 människor hade sitt arbete, då var det ett stort avbräck. Det är oerhört svårt att få ett jobb i området. Tartu universitet har ett “college” där, och det kallar rektorn för en utpost. Nu ska man ta problemen på större allvar och satsa på fler arbetstillfällen i den delen av Estland. Inrikessäkerheten ska man försöka få dit. Historiskt flyttades ester från området vid ockupationen, och ryssar flyttade in; därav det stora antalet ryskspråkiga.
…..
 
Den här helgen firades den ortodoxa kyrkans påsk. Här finns både den estniska- den ryska- och den gammelryska ortodoxa kyrkan representerad.
 

 
Kyrkan som betalades av ryssarna, efter det att Savisaar bett om pengar. Men pengarna räckte inte, så Savisaar har bett om mer, dock från Estland.
Trackback
RSS 2.0