April 20, 2012 Tänk den unge est som vann över Kasparov!!

 
President Niinistö gör sitt första statsbesök i Sverige. Claes Arvidsson skriver i SvD:Det är inte heller bara av artighet (som han först besöker Stockholm), utan Finlands nyvalde president på sitt Stockholmsbesök betonar att likheterna i samhällsskick, värderingar och politik bör följas av mer gemensamt handlande. I själva verket vill han lyfta fram den nordiska modellen och nordiskt samarbete som förebild på de europeiska och internationella arenorna.
Det var Niinistös första statsbesök och det gick alltså traditionsenligt till Sverige. Att det andra kommer att gå till Estland och inte till Kreml är nytt. Ett slags resepolitisk markering.

Jag menar att vi ska samarbeta, vi som bor i länderna runt Östersjön. Vi som känner igen oss i varandras kultur, kanske inte i språket, men i alla fall...

Dock läste jag i Postimees för några dagar sedan att det Nordisk-Baltiska samarbetet betyder för mycket extraarbete och för många extra sammanträden när EU redan kräver så mycket. Det är i Litauen man har sagt så. Jag kan faktiskt förstå dem. Litauen är det landet i den konstellationen som skiljer ut sig mest. Det är landet med en kultur som inte är så nordisk. Intressant.
…..
Att Putin är den rikaste personen i världen kan vi läsa i Postimees i dag. Hur har han blivit det? Genom hårt arbete?
.....
 

 
Garri Kasparov.
I går var det faktiskt lite jobbigt. Det är ganska tröttsamt att i två timmar koncentrera sig på ett språk man inte till fullo behärskar. Efter språkkonferensen fick vi besök av Õie, vår granne. Det blev mer estniska, och sedan kom Hanno och det blev ännu mer estniska. Men det är ändå jätteroligt att träffa dem.

Kvällen avslutades med att jag såg en TV-intervju med Garri Kasparov, den tidigare schackvärldsmästaren, som är på besök i Estland. I går spelade han schack mot fjorton estniska ungdomar. Samtidigt. Han gjorde ett drag,  snabbt vidare till nästa bräde, gjorde ett drag o.s.v. Han vann tretton av matcherna. Men tänk den unge est som vann över Kasparov!!

I Intervjun berättade han om schack, spelet och motståndare. Vad som krävs av en schackmästare i världsklass mm. En av hans motståndare var Anatolij Karpov, som också var världsmästare i schack, Han var också en av presidentkandidaterna vid det ryska valet 2007 men försvann i tysthet efter Medvedevs seger. Han har tydligen varit utomlands. “Det är en klar risk för mig att återvända till Ryssland, men den risken måste man ta.”
 
Hans syn på Ryssland är att diktaturen går mot sitt slut. Ingen diktator kan själv förändra sitt land i demokratisk riktning; diktatorn har inte den kontakten med samhället. Han menar också att de förändringar som görs nu i världens kriser är för “horisontella”. Man måste våga förändra på vertikalen. Kanske får vi se om några år vad han menar med det. Jag fick ett intryck av att han är en mycket klok man med ett lysande intellekt.

Anatolij Karpov.
Trackback
RSS 2.0