April 8, 2012 Första gången gården nämndes var 1323.

I går var vi i Vao och hälsade på Annika och Madis. Mycket mysigt som vanligt. Just nu håller Madis på med att arbeta fram ett förslag för användningen av Kiltsi Mǒis.
 
 
 
 
 
Kiltsi Mǒis har en lång historia.


Första gången gården nämndes var 1323.

Gården har haft många ägare i olika tider, Under 1500-talet hette ägaren Gilsenite. 1871 såldes gården av Karl von Hunnius till familjen till von Hunniuse, som ägde herrgården fram till 1939.

Förmodligen byggdes herrgården ut under 13- och 1400talen från att bara vara bostad till vasallslott. Det var ett starkt fäste under det livländska kriget och skyddades från förstörelse. Under 1600-talet byggdes runt de dubbla herrgårdsbyggnaderna en tillbyggnad i renässansstil, och gården blev som ett litet medeltida slott. 

I dag är Kiltsi praktiskt taget den enda i renässansstil av herrgårdarna i Estland.
Efter att den ryska armén under andra världskriget brände byggnaden 1993 låg herrgården i spillror.

Norge har betalat renoveringen av Kiltsi och fem andra gårdar i närheten. Nu är byggnaderna klara, men norrmännen har avsatt pengar i en ny fond för att man ska kunna skapa ett innehåll i byggnaderna. Och det är just det som Madis arbetat med.
Adam Johan von Krusenstern levde och dog i herrgården. Han var rysk-tysk-baltisk geograf, sjömilitär, upptäcktsresande och baron. Under tre år från 1803 till 1806 genomförde han på tsarens order den första ryska världsomseglingen. Därefter ritade han den första kartan över Stilla Havet.Det här är alltså ett historiskt viktigt arbete Krusenstern utförde, och Madis menar att det ska vara grunden för ett Museum för Kartor, som skulle inrymmas i herrgården. Den första utställningen skulle innehålla kartor från den här tiden, början av 1800-talet. Sedan har Madis massor av andra förslag till utställningar med "kartor" som grund. Detta skulle eäkert locka turister, och vi känner definitivt att vi skulle besöka muséet många gånger. Nu gäller det bara att Madis får alla andra att inse att han idé är fruktbar.Vi har träffat två av Krusensterns efterkommande, och fått boken om baronen som gåva. De tillhör den släkten som i Sverige heter von Krusenstierna. De har släktträffar och med medlemmarna som bor över en stor del av världen. Och det roliga är då, att Kiltsi är en mittpunkt. Även S.T Petersburg har en viss betydelse. En staty över Krusensterna är rest där.






 
Trackback
RSS 2.0