April 9, 2012 I dag meddelar åtta medlemmar i Keskerakond/ Centerpartiet, Edgar Savisaars parti, att de lämnar partiet.

Solen skiner. Snön glittrar. Barnen berättar att under snön ligger det is, men det är jätteroligt att leka i snön. Det är bara det, att de har inga vinterkläder med sig. I Sverige är det vår, som det var här för några dagar sedan.
Det är ibland jobbigt med en annan dator. Det är massa nytt, som jag inte lärtt mig än. Men jag ska berätta att:

I dag meddelar åtta medlemmar i Keskerakond/ Centerpartiet, Edgar Savisaars parti, att de lämnar partiet.

 

De har gjort ett uttalande där de eäger att de inte kan stanna kvar i ett parti som alla andra partier vägrar samarbeta med. Det är åtta viktiga ledamöter i EU, riksdagen och i kommunalpolitiken som avgår.

 

Det har gjorts en enkät bland Tallinnbor, där det frågades om vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. 25 % skulle rösta på Keskerakond. Men om inget parti vill gå i koallition med dem, då mister de makten i Tallinn i alla fall. Savisaar vill inte förstå var problemet ligger. Han menar att de här åtta går ur partiet för att de förlorade en omröstning i en partikongress tidigare, och att de är stötta för det.

Siiri Oviir som sitter i EU säger däremot att Savisaar inte har förstått att förhållanden förändrats och att partiet måste se det och rätta sin poliktik efter allt det nya, och därför går det inte att fortsätta i parttet. Alla åtta sitter kvar på sina poster.

 

Det är sorgligt att Edgar Savisaar som var med i frigörelsearbetet under 1980-talet, inte känner sin roll. Och som jag sagt tidigare: han arbetade för Estlands frihet, men vill nu ha ett nära samarbete med Ryssland. Ett Ryssland som bara har oljan som sin egentliga inkomstkälla, och ökar sina militära utgifter väsentligt. Estland har ju lyckats bättre med sin industri och sina företag. Snart blir det väl som det var för Sovjetunionen. De behöver de skickligare esterna.

 

Jag ska försöka mig på ett snyggare inlägg i morgon!

 

 

Trackback
RSS 2.0