aug 22 2013. Ingermanland.

 
 
Ingermanlands flagga.
 
 
Såg ni programmet i Kunskapskanalen i går kväll om Ingermanland? Serien visas på tisdagar på samma tid som Rapport i TV1, 19.30, så man undrar om de inte vill att vi ska titta. Det var likadant förra gången det sändes.

Det är ett oerhört viktigt program om man vill veta något om Sovjetunionen. Det berättar om ingermanlänningarna som levde i området redan före revolutionen i Ryssland. De var bönder och klarade livet bra. Och det var en fruktansvärt farlig kombination i kommunismens Sovjet. Naturligtvis blev de drabbade av kolchoser, deporteringar och mord. Det var som vanligt fäderna som mördades eller deporterades i första hand. Och det som hände där var just det som hände i hela jätteriket då och senare också i de ockuperade områdena. Samma sak överallt.

Det mest anmärkningsvärda är det som en kvinna, som då var ett barn, sa: Varför blir ingen straffad för alla dessa mord? Folk mördades överallt men ingen har någonsin straffats.
Det är en nyckelmening för att förstå hur det var att leva i Sovjet men också för hur det är i Ryssland i dag. Jag tänker på den man som frisläpptes efter sjutton år i estniskt fängelse efter att ha mördat en annan ryss med kniv på en fest. Han tyckte att det var så konstigt att få fängelse för en sådan sak, “det är ju sånt som händer på fester.”

Människan hade inget värde i Sovjetunionen. Staten mördade utan hämningar. Vad lär man sig av det? Utan någon gilitig anledning kunde männen i Förintelsearmén på statens order mörda folk i byarna, bränna deras hus och ta deras husdjur. Vem som helst kunde hitta på en anledning att beröva människor det mesta de ägde och deportera dem till en trakt som de aldrig skulle bosätta sig i frivillgt. Långt hemifrån.
Vad ger det för signaler?
När alla kunniga av erfarenhet eller  utbildning mördades eller försvann på något annat sätt, vad blir det för samhälle då?

Kan någon högt och tydligt säga att “det var inte arbetarens paradis som vi trodde”, det var inte ens ett samhälle vi vill någonsin mer se. Respekten för människors liv och egendom är fundamental i vårt samhälle och måste så förbli. Någon måste ta på sig ansvaret för det som hände i Sovjetunionen, som Tyskland och många andra stater har gjort för sina våldsdåd och/eller för den dåliga behandlingen ursprungsbefolkningen drabbats av.

…..

Det har varit en stor båtmässa på Emajõgi/ Emafloden vid Tartu, och jag vill visa er bilderna fast ni kan ju kanske inte till fullo kan förstå vilken skillnad det är med båtlivet i Estland i dag och under ockupationsåren när det krävdes speciella tillstånd för att få vara vid stränderna som var totalbevakade.
 
 
 
 
Jag tittar och njuter!
Trackback
RSS 2.0