aug 6 2012. Setufolkets årsdag.

 
 
Stenbockshuset i Tallinn.
 
Svenske brigadärgeneralen, greve Jakob Pontus Stenbock (10.9.1744- 23.9 1824)var det som invigde det s.k. Stenbockska huset som residens i Tallinn.

Efter greve Stenbocks död användes byggnaden för olika ändamål. 1891 flyttade domstolen in och stannade där till år 1987. Därefter förföäll huset till 1996 då en restaurering påbörjades för att regeringen och staten kansli skulle flytta in. I Stenbocks hus hölls det första regeringsmötet den åttonde augusti 2000.

Nu öppnas byggnaden för allmänhetet på onsdag den 8 augusti, men ring innan ni ska besöka det, och ta med er pass eller ID-kort.
…..

Räddningsfonden för Europas stater i ekonomisk kris är nu klubbad. Estlands bidrag är 148 000 000 Euro!

…..
 
 
Sångaren Virgo Tulit blev 32 år.

Sångaren Virgo Tulit som sjungit i gruppen Noorkuu har dött i något som antingen är en olycka eller ett mord. Han satt tillsammans med andra  män på en 5 meter hög terass utan räcke i ett hus. De hade druckit rejält och grälade och störde människor i omgivningen. Plötsligt sågs Tulit falla rakt ner i betongen under. Livet gick inte att rädda. G4S hade kommit till platsen en halvtimme innan olyckan för att någon slagit sönder ett fönster, och de larmade polisen. Ett tjugotal personer togs in för förhör.
 
 
Terrassen han satt på med benen hängande över kanten och betongtrappan han föll på.


Medlemmar i sånggruppen säger att han var en glad kille, som lämnade fru och två barn. De andra i gänget på terassen reagerade inte på att han föll utan fortsatte dricka och prata. Inte förrän polisen kommit brydde de sig om vad som hänt. Fulla människor är oberäkneliga.
.....
…..

London har besök av familjen Ansip. Statsminister Andrus med fru och dottern 15-åriga Liisa.
Han svarar enkelt att självklart betalar han alla kostnader själv. “Det här är semester.” Och det gör presidenten med familj också.
Liisa Ansip spelar tennis, och nu när hon sett eliten blir hon sugen att fortsätta spela.
“Är det jobbigt med säkerhetsvakterna?” frågar reportern. “Nej då, de är alla jättetrtevliga, de är som familjemedlöemmar och jag kommer inte ihåg hur det var innan pappa blev statsminsiter. Han fick uppdraget av president Rüütel 2005 att bilda regering, och har meddelat att han inte avser att ställa upp för omval. Han är den förste statsminister som blivit omvald i Estland, och regeringen har varit stabil.
…..

Setofolkets kungadag firades de 4 aug. En ny kung valdes och det var naturligtvis sångfestival. Helt enligt traditionen.
Ni minns setofolket (som tidigare stavades setu), en egen folkgrupp i sydöstra Estland som förlorade halva sin befolkning när Stalin ändrade gränserna. Tidigare tillhörde en liten del av Sydvästra delen av Ryssland den estniska republiken, underskrivet av Ryssland och Estland i fredsavtalet i Tartu 1920.
 

…..

Glassfabrikerna går för högtryck. Man arbetar nu i 3-skift 6 dagar i veckan. Det är nämligen så, att ester föredrar estnisk glass och köper helst glass från Premia Food eller Balbiino.
 

Estniska glassar!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0