Feb. 19, 2012. Baltiska folk! Var redo!

Lyssnade ni på Gomorron Världen i dag? Programmet började med en jämförelse om hur det resoneras i Grekland och Tyskland nu under krisen. Grekerna har stora problem som vi vet och menar att det är Tyskland som är fienden. Det finns greker som hatar tyskar, som jämför Angela Merkel med Hitler. Tyskarna förstår dem tydligen och blir inte upprörda. Det är jag som blir upprörd. Hitler dog för över 66 år sedan. Därefter har Grekland inte varit ockuperat av tyskar. Där har inte funnits en stor tysktalande befolkning. Men vi tillåter dem att hata tyskar. Utan att ge dem något epitet.'

 

När Andra världskriget tog slut för Östeuropa 1991, då krävde vi att de baltiska folken skulle behandla alla ockupanter som vänner. Något hat fick inte förekomma. Jag har redan berättat om när jag var på ett av Naturskyddsföreningens möten där man skulle diskutera diskutera den förorenade naturen i Estland. Han höll ett föredrag om naturen och Estland, visade på en karta, och förklarade hur mycket som behövde åtgärdas för att rensa landet från all nedsmutsning som hänt under sovjettiden. När frågan släpptes fri, var det en svensk som räckte upp handen. Han fick genast frågan och det första problemet som togs upp på Naturskyddsföreningens möte var: Varför diskriminerar esterna ryssarna i landet? Det var pinsamt!” Vi ska komma ihåg att just så menade många att det skulle vara. De ockuperade folken skulle omedelbart efter kommunismens fall sympatisera med ockupanterna. Annars gav men dem epitetet. fascister. Det är skillnad på folk och folk! Den som tror att världen är rättvis är naiv.

…..

 

Baltiska folk: Var redo!

Postimees i fredags:

Ryska bombplan tvingade Natoplan att stiga.

 

 

Försvarsministern.


Ryska bombplan, Tu-22m3,  har i dag befunnit sig i luftrummet över Östersjön.
Lettlands försvarsminister Artis Pabriks menade att detta visar att Ryssland vill synas i området över Baltikum och Polen under de stora strategiska militära Natoövningarna.


Lettland har inte officiellt informerats om de ryska flygningarna. ”Och även om Ryssland inte är skyldig att underrätta Lettland, skulle det vara en manifestation för god grannsämja att göra så,” påpekade ministern.


Beträffande frågan om huruvida övningarna bör kopplas ihop med folkomröstningen i morgon, säger Pabriks att Lettland önskar få ytterligare information för att inte invånarna ska oroas. "Utan en detaljerad förklaring av övningens mål och mening kanske det lettiska folket tror att dessa övningar och folkomröstningen i Lettland är relaterade till varandra", säger han.
Pabriks lovar att lämna in en begäran om information till Ryssland via de lettiska diplomaterna  idag.

 

Så långt Lettland. Därefter kommer vi till Estland:

 

Aktuaalne Kaamera berättade i går om en stor demonstration i Tallinn. Det var järnvägstjänstemän, arbetare och tjänstemän Narvas elektriska industrier som gick med plakat och krävde statsministerns avgång, högre löner och ryska som huvudspråk. En rysk kvinna hade ett plakat på estniska framför magen, men tyvärr kunde hon inte säga vad det stod på plakatet, eftersom hon inte talar estniska. Att den här demonstrationen ägde rum just i går är troligen helt relaterat till språkomröstningen i Lettland. OBS: De flesta ryska barnen i Estland och Lettland talar landets språk redan.

 

Allt är initierat från Moskva.

 

Så förhåller det sig i de nyligen ockuperade länderna i öst.

 

PS. Ryska utbildningsministeriet är upprört över över att esterna påstår att andra världskriget började 1939 och inte 1941, som är sanningen i Ryssland. ..

…..

Barn som vill gå i privatskolor har just genomgått en test för att skolan ska se vad de kan. En pappa förklarade att det inte var några svåra prov. – Jag tänkte på det testet jag själv genomgick inför skolstarten för länge sedan. Det var faktiskt bara roligt. Man fick räkna, skriva och läsa för att läraren skulle veta hur hon skulle lägga upp undervisningen. Det var många pojkar men bara fem flickor. Alla flickorna hette Karin. – Pedagogprofessor Riina Virve Ruus berättade att de barn som hade aktiva föräldrar låg i framkant vid skolstarten, men redan i tredje klass var skillnaderna utjämnade. Det visar att mellan elitskolorna och de kommunala skolorna utjämnas alltså skillnaderna. Senare arbetar de privata skolorna med andra metoder.

 

Trackback
RSS 2.0