Feb. 22, 2012 Åter har en man vid Kapo, Estlands Säpo, avslöjats som spion åt Ryssland

 

Alexei Dressen.

 

Åter har en man vid Kapo, Estlands Säpo, avslöjats som spion åt Ryssland.

Polisen tog en hemlig polis och hans hustru vid flygplatsen i Tallinn i. Det är den ledande specialisten Aleksei Dressens fru Viktoria som kommer ställas inför riksrätt för förräderi tillsammans med sin man, som är den egentliga spionen. Hon var antagligen kurir..

Åklagarmyndighet och den hemliga polisen presenterade misstankarna vid en gemensam presskonferens att de båda har levererar hemliga uppgifter till främmande stat för ekonomisk vinning.

Kapo har arbetat tillsammans med andra säkerhetstjänster i Europa och hade egentligen inte tänkt slå till just nu, men när de fick klart för sig att paret skulle resa till Moskva tog de tillfället i akt. De hade hemlioga dokument i resväskorna.

Paret Dressen har förorsakat Estland stora problem, eftersom Aleksei Dressen har haft tillgång till mycket speciell information som han delgett Moskva och deras hemliga polis, FSB..

Moskva är på hugget och betalar enorma summor för infiltrationen. Det påminner om 1930-talet då Så mycket av hemliga dokument vidarebefordrades till Moskva och därför var så mycket förberett vid ockupationen och många ester greps och arkebuserades.

Dressen arbetade som milits, sovjetisk polis, under ockupationstiden och har sedan avancerat inom Kapo. Han har dock inte avancerat tillräckligt. Det tros vara orsaken till spioneriet. Det och den fina betalningen. (jmf Wennerström)

"Framför allt är denna incident mycket olycklig och är en varning för oss alla." Säger chefen på Kapo.

Maximistraffet för förräderi är livstids fängelse.

Detta är tredje gången på två år en storspion avslöjas i Estland.

Riksåklagaren Norman Aas sade att Herman Simm, som dömdes för förräderi och den idag fängslade AlexeiDressen är fullt jämförbara fall.

"Efter Herman Simm har säkerhetssystemet och skyddet av statshemligheter reviderats. Visst kan det vara orsaken till att med dessa mer långsiktiga åtgärder har detta fall kunnat upptäckas ", tillade Norman Aas.

Nyligen dömdes Simm som 2009 avslöjades som skyldig till förräderi mot Estland till tolv och ett halvt års fängelse.

.

"En tjänsteman som får tillgång till mycket speciella statshemligheter är en mycket värdefull källa för andra underrättelsetjänster", förklarade polischef Raivo Aeg.

(Aktuaalne Kaamera och Postimees.)

Joachim Gauck som nog kommer att väljas till Tysklands nye president och flytta in i Schloss Bellevue intervjuas i dagens SvD

I samband med tjugoårsfirandet av Murens fall 2009 intervjuades Gauck av Sveriges Radio och fick frågor om de svenska Stasiagenterna. Han beskriver dem som ”synnerligen äckliga” och motiverar med att dessa helt frivilligt blev Stasilakejer.

Jag tycker nog att man på samma grunder kan kalla de här spionerna också ”synnerligen äckliga”. Fullständigt frivilligt säljer de ut sitt land, som återigen är en fri stat. Efter deras arbete kan man fråga sig: För hur länge?




Några av oss fick ett mail:

HEJ.
FREDAGEN DEN 24 FEBRUARI ÄR ESTLANDS NATIONALDAG. SOM SÄKERT ALLA VET.
MAN KAN SE EVENEMANGEN I ESTLAND PÅ NÄTET. GOOGLA PÅ etv, DVS EESTI TELEVISIOON. NÄR NI FÅR UPP HEMSIDAN TRYCK PÅ otse, VILKET BETYDER DIREKTSÄNDNING.
SVENSKA TIDER

0623 Flagghissning
1100 Parad
1645 Konsert
1800 Presidentens mottagning
Paraden varnar fientligt inställda länder för övergrepp och stärker moralen. Konserten brukar vara mycket innovativ och intressant. Presidentens mottagning är bl.a en parad av senaste kvinnomodet och följs av "alla" estniska kvinnor, påstår släkten. Dessutom paraderar hela diplomatiska kåren, även en fientlig stat.

Till paradlunchen rekommenderar jag  blodkorv, lingonsylt, stekt potatis och estniskt bröd med valfri dryck och till presidentmottagningen "rootsi laud" med champagne.

Head vabariigi aastapäeva, vilket betyder ungefär :Trevlig nationaldag.
Ants




Den stora lunchen äts i detta hus i Tartu. Vi kan se att de förbereder festen. Eller hur?
Trackback
RSS 2.0