Feb. 7, 2012. Så ska Europa åter bli starkt.



Vad härligt! I dag läser vi på SvD Brännpunkt och i Postimees att statsministrarna från Norden, Baltikum och Storbritannien möts i Stockholm för en gemensam diskussion om: ”Så ska Europa åter bli starkt”.
Vi får sällan chans att diskutera hur vi på bästa sätt kan förbereda våra samhällen för andra utmaningar, som vilken långsiktig politik vi bör föra i dag för att kunna garantera jobben, välfärden och en långsiktigt hållbar tillväxt för våra barn och barnbarn. Skriver de i artikeln, som alltså är undertecknad av dem alla:
Andrus Ansip, statsminister Estland, David Cameron, premiärminister Storbritannien, Valdis Dombrovskis, premiärminister Lettland, Jyrki Katainen, statsminister Finland, Andrius Kubilius, premiärminister Litauen, Fredrik Reinfeldt, statsminister Sverige, Johanna Sigurdardottir, statsminister Island, Jens Stoltenberg, statsminister Norge, Helle Thorning-Schmidt, statsminister Danmark

Vid Northern Future Forum, som startar i morgon i Stockholm, hoppas vi kunna ändra på detta. Då kommer vi, nio stats- och premiärministrar från Storbritannien och de nordiska och baltiska länderna, att träffa ledande personer inom politik, näringsliv och den akademiska världen från alla nio länder vid det toppmöte som nu följer upp det första mötet i London för ett år sedan.

Och det saken gäller, det är först kvinnorna: För det första: Hur får vi fler kvinnor att starta egna företag och hur får vi fler kvinnor på ledande positioner?

Jag anser att man då måste ta i beaktande att kvinnor föder barn; att barnen är oerhört viktiga i våra liv och för vår framtid. Det handlar inte bara om att det ska finnas förskolor av synnerligen god kvalitet, utan också att barnens kontakt och umgänge med föräldrarna är oerhört viktig. Barnets primära trygghet ligger i att det känner sig sedd och uppmärksammad av föräldrarna. Alltför många barn pratar inte ens med föräldrarna, eftersom de inte har tid.

Det andra temat för våra diskussioner i Stockholm handlar om den viktiga demografiska förändring som nu sker i våra samhällen – och dess konsekvenser. 1950 var den globala medellivslängden ungefär 46 år. I dag har den höjts till i genomsnitt närmare 70 år, och nästan 80 år inom EU. Att vi människor får ett längre och rikare liv är en fantastisk utveckling. Men i kombination med låga födelsetal och pensionssystem i behov av översyn blir det också en tung börda för staten. Vi har färre som arbetar och betalar skatt – men de förväntas betala för ett stadigt växande antal äldre.

Ja, den kunskapen har alla födda på 1940-talet fått leva med hela livet. Det har man faktiskt kunnat förbereda samhället för under lång tid, men det är väl bättre ”sent än aldrig”.

Artikeln avslutas:
Och vårt budskap är tydligt: Svaren är av central betydelse för den tillväxt och konkurrenskraft som Europa så väl behöver.
…..

 
Natalia.

I dag kl 16.30 såg vi ett kort program om "Min stad". I dag var det Moskva. Vi fick bl.a. se en rysk ung mans lägenhet som vår guide Natalia Vodianova kallade sovjetisk. Där fanns bl.a. stora porträtt på Marx, Lenin och Stalin. Hur ska folk någonsin förstå varandra? Tänk er en tysk lägenhet med Hiler eller en estnisk med Stalin. Helt otänkbart!
Trackback
RSS 2.0