Jan. 14, 2012. I de flesta fall kunde de inte välja.


Så fort snön kom, kom också bilolyckorna. Varje dag ser vi bilder på kraschade bilar på nyheterna i Tv. En dag var det lite kritiskt för oss också. Vi körde på landsvägen i 90 km/tim. Tillåten hastighet. Då kommer en stor lastbil och kör om med hög fart. Han sprutar massa snö över vår bil när han passerar, och det värsta var att han sprutade ner hela vår vindruta så att vi inte såg någonting på ett tag. Det var verkligen läskigt.

Polisen uppmanar alla att köra försiktigt!





Här på Tartu Maantee skedde en svår olycka med flera skadade och en avliden.
.....

Keskerakond har lagt ett förslag att alla resor med Tallinns allmänna kommunikationer ska vara avgiftsfria. Somliga tycker det låter bra, men andra menar att pengarna måste tas från något annat. En partimedlem ansåg att det kostar så mycket att trycka, sälja och kontrollera biljetter, att det skulle jämna ut sig. Keskerakond, Savisaars parti, arbetar för att komma igen efter skandalen med de ryska pengarna.

(Se: Dec. 24, 2010: I dagens Postimees kan vi läsa att det anses bevisat att Edgar Savisaar bad om ett 15 miljoner Euro till kyrkbygget i stadsdelen Lasnamäe. /…/ Kapo (säkerhetspolisen) har publicerat en ytterst allvarlig anklagelse som bevisar en direkt koppling mellan centern och den ryska staten. Man måste gå till botten med vad pengarna egentligen var avsedda för, och hur länge detta pågått.)

.....

 

David Glanz.

Det hålls en konferens i Tartu om ”Baltikum och andra världskriget”. Amerikanske krigshistorikern David Glanz berättade i Aktuaalne Kaamera att han anser att det har varit fel fokus i frågan. Man har bara diskuterat vilken armé soldaten har tillhört, och om det i så fall var ”rätt” armé. I de flesta fall har de blivande soldaterna inte kunnat välja. De ester som stred mot röda armén och skötte sitt jobb som soldater på ett riktigt sätt, om de arbetade enligt soldatens etiska regler, ska de hedras för vad de gjorde som just soldater.  Huruvida de ska kallas frihetssoldater hade han ingen åsikt om. Men goda soldater, det är vad de var.

(bloggen 5 nov 2011:

Sedan började Nürnbergrättegången. Då blev kaptenen en hjälte. Han lyckades få amerikanerna att förstå att esterna inte var nazister trots att de varit med i Waffen SS. Han fick dem att förstå att det handlade om att rädda dem som ändå överlevt i Sibirien; att befria Estland från sovjeterna; att esterna skulle få leva som människor. Som en följd av detta blev det ester som fick hedersuppdraget att vakta krigsfångarna i Nürnberg; ett bevis för att de inte gjort något fel när de stred på ”fel” sida.)

.....

Nu börjar de stora informationsmötena om kampanjen, som på engelska heter ”Let´s do it.” (Håll Sverige rent) Esterna har fått igång intresset internationellt. Amerikanerna som intervjuades är glatt förväntansfulla. Nu ska människor förstå och uppskatta en ren, grön natur.

Trackback
RSS 2.0