Jan. 6, 2012. Vi kan aldrig förstå den ryska mentaliteten.

Õie, vår granne tittade in på en kopp kaffe. Hon hade oroat sig för att vi inte drog upp rullgardinerna. Det är skönt att någon kontrollerar vårt hus hela tiden.

Hon berättade lite om livet i Väike Maarja under kolchostiden. Hon var mjölkerska. Den som drev kolchosen var en herr Gavronskij. Han var duktig. Kolchosen var välordnad och klarade sig bra ekonomiskt. Han hade också en egen liten bankirfirma där han erbjöd förmånliga lån till alla som ville köpa sin bostad. Det var det som möjliggjorde att vår andra granne, Asta, kunde köpa det huset som nu blir mindre och mindre eftersom hon inte reparerar. (Reparationer och sådant visste man inget om i Sovjetunionen.)

Õie och hennes man bodde i en lägenhet i kommunen, men hade hittat ett hus som var till salu. Inget hus i området fick säljas utan Gavronskijs tillstånd. Oberoende av vem som officiellt ägde det. När hon talade med honom om saken svarade han, att det var helt uteslutet att de skulle få köpa eftersom mannen inte tillhörde kolchosen. Han var chaufför. Efter moget övervägande anmälde han sig till kolchosen när ett annat hus blev till salu. Det var därför de köpte det huset Õie nu bor i.

Hon berättade också att hon ville ha en annan syssla. Hon fick möjlighet att arbeta på slakteriet istället. (Slakthus heter tapamaja på estniska vilket ordagrant blir mördarhus på svenska.)  Det var tröttsamt att mjölka så många kor. Men då blev Gavronskij arg. Ville hon inte stanna som mjölkerska kunde hon flytta därifrån. En gång mjölkerska – alltid mjölkerska, var hans åsikt. – Hon låtsade som om hon aldrig hört det och fortsatte på slakteriet. Gavronskij bråkade och var riktigt förb…d, men Õie brydde sig inte om det, så han orkade inte fortsätta, det skulle betyda en massa möten och krångel. Där var han inte ensam diktator!

Hanno brukar säga att vi aldrig kan förstå den ryska mentaliteten. Man argumenterar aldrig. De skriker och härjar tills folk gör som de vill. Lärarna var sådana i skolan också, men eleverna vande sig och lät dem skrika ur sig ilskan, sedan gjorde de i smyg som de ansåg vara rätt i alla fall, om det var möjligt vill säga.

…..

Vi har också frågat om Hannos åsikt i fallet Sergei Metlev, den unge ryssen som vägrar säga att ryssarna har det dåligt i Estland.

När han var liten gick han på estniskt dagis och i estnisk grundskola. Han lärde sig det europeiska sättet att vara. Han blev estländare helt enkelt, inte alls en illa behandlad ryss. Han talar perfekt ryska och estniska och känner både Estland och Ryssland.  Han läser nu juridik på Tartu universitet, och allt är som det ska.

…..

Och så en tanke: När USA ingick Lend-leasavtalet med Sovjet, var det för att de visste att om de gav matkonserver och krigsmaterial till Röda armén, då skulle soldaterna i massor skickas ut på fältet för att dö. Så skulle man aldrig kunna göra med egna soldater, inte i den mängden och med hotet att de blev skjutna av de egna om de tvekade. I Sovjet fanns absolut ingen medmänsklighet. Man såg inte individen, bara massan. Det spelade ingen roll hur många som dog bara man nådde sitt mål. Mot en sådan fiende är man chanslös. Kom ihåg vad Mao sa till Nixon: ”Visst bomba ihjäl en miljon kineser, eller tio miljoner, eller hundra miljoner. Vi är fortfarande hundra miljoner kvar som kan hämnas. Och i motsats till Stalins Sovjet behövde Mao inget lend-leasavtal med någon. Sovjet hade försett honom med krigsmaskiner medan de var vänner.

…..

Hur går det i Ryssland?

 

 

Alexej Navalny.

Här i Sverige vill vi gärna tro att det kan ske en förändring. Att Putin inte är en självklar president efter valet i mars. I Estland är man av en annan åsikt. Visserligen har inte en av de eventuella kandidaterna 35-årige Alexei Navalny släppts fri och kunnat leda demonstrationer, men Putin vänder sig till landsbygden, där en majoritet av ryssarna bor. I Ural finns en fabrik, officiellt tillverkar den lastbilar, men i själva verket är det även tanks och krigsmaterial som lämnar den jättefabriken.

Där kallades alla arbetare till ett möte och lustigt nog menade alla tusentals deltagare att endast Putin kan vara president i Ryssland efter valet i mars. ”Ryska arbetare kräver lugn och arbetsro!” meddelade man. Det skriver man inte om i Sverige.

Så arbetar man inför presidentvalet i Ryssland.

Trackback
RSS 2.0