juni 26 2012. En fruktansvärd film.


 
Kim jung-il
I går visade de filmen “Kim Jung-il, Kim Jung-il-blomman” på estnisk TV. (Det uppfanns en ny blomma till någon av Kim Jung-ils födelsedagar) Det är en film om grymhet. Samma grymhet som fanns i Sovjetunionen, men på sitt sätt värre eftersom den fortfarande pågår.
Kunskapen om hur man ska behandla människorna fick fadern Kim il-song i Sovjetunionen. Makthavarna där spred sin lära över världen. Hitler studerade kommunismen och lägren i Sovjetunionen.l Kunskaperna använde han till sina läger.
 
 

Fadern Kim-il-sung
 

En ung man berättade i filmen att han föddes i ett läger och slapp ut därifrån först när han var tjugofyra år. I de slavlägren fanns ingen mat, det handlade bara om arbete 18 timmar om dygnet. Och varför hamnade man där? Det var makthavaren Kim il-song och senare han son som bestämde vem som var statens fiende. Enväldigt. I det här fallet hade familjen för mycket pengar för att få leva som fria människor.
En kvinna dömdes med hela sin familj till slavläger för att hon var väninna med en kvinna som blev älskarinna till Kim il-sung.
Och precis som i Sovjet var det inte bara den som var “statens fiende” som dömdes till läger, i Nord-Korea gäller brottet tre generationer frammåt. I Sovjet var det den existerande familjen som straffades.
När Ave besökte oss 1988 blev hon kallad till ett möte där hon fick veta, att stannade hon i Sverige, då fanns hennes familj kvar i Sovjetunionen...

Alla som berättade sin historia i programmet förklarade sitt hat till fäderneslandet.
 

 
Sonen Kim jung-un.


“Det får aldrig hända igen!” -Känner vi igen det? “Det får aldrig hända igen!” Det händer hela tiden. Någon makthavare bestämmer att vissa människor inte har rätt att leva, eller kan utnyttjas som slavar. I vår tid! Det gäller utrotning av den ena eller andra folkgruppen, som inte anses värd att leva. Av vem? Av makthavaren. Vem är han? En galning. Varför har han fått makt? För att han är galen! Man kan väl inte få makt för att man är galen? Det gäller bara att lägga fram sin sak så att andra människor går på den. Att man tror att det är något bra på gång. Något som passar i tiden. Sådana galningar har funnits i alla tider. Makt är farligt. På alla plan. Varför mobbas barn i skolan? För att någon av någon anledning behöver känna makt över någon annan. Varför finns det korruption? För att någon har makt att bestämma över något som är viktigt för någon annan.
Nåväl hur kan vi göra världen bättre? Hur kan vi? Genom revolution? Eller måste vi acceptera att många människor är galna, och att de söker makt. Att de vet hur man ska manipulera människor för att få den makten? Genom att skapa en ny lära om godhet, jämlikhet och broderskap? Genom att skapa en lära om ett bättre liv efter detta, som gör det här livet mindre viktigt?

Det var en fruktansvärd film. Den handlade om människor som flytt från helvetet. Ibland till ett annat helvete i Kina. Onda människor finns överallt, onda människor som utnyttjar andra som inte kan försvara sig. Kvinnor blev t.ex. utsatta för människohandel när de kom till Kina. För dem fanns bara ett säkert ställe. En säker plats i världen. Syd-Korea. Där kan de leva ett normalt liv. Med allt vad det innebär av sorg och glädje som alltid är en del av våra liv.

Vad har inte Sovjetunionen orsakat i världen? Det var en film där äldre ester visste precis vad det handlade om.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0