Mars 13, 2012 Många där ute skulle snarare se det som en provokation.



Boris Jeltsin.



Den baltiska kedjan.
 

Raul Rebane är journalist och kommunikationskonsult. Han skriver i Postimees om

Jeltsin (A) eller den baltiska kedjan (B)?

Det handlar om att man börjar ta upp frågan om ett monument till minnet av den nya friheten 1991. 39 estniska personer har lagt ett förslag om uppförandet av ett konstmonument och de förordar en staty över Jeltsin. Jeltsin var den som erkände esternas självständighet, och därmed realiserade delandet av unionen.

Ett monument är alltid känsligt att ställa upp. Under 1940-talet förstördes ryssarna de flesta monument esterna rest över friheten 1920 och framåt.

Det är inte själva materiaklet i monumentet som är viktigt, Det är betydelsen vi lägger i det.


I Astrid Lindgrens "Mästerdetektiven Blomkvist" finns en oregelbunden stenbit kallad Snusmumriken, den var så viktig att den förorsakade ”blodiga" krig mellan röda och vita rosorna. I själva verket beror det på överenskommelsen mellan parterna som utgör värdet för Snusmumriken, att de lovat att ära och skydda honom. Om ett avtal inte funnits hade stenen inte haft något värde.

Flaggan och nationalsången ger oss samma tankar. Flaggan har inget materiellt värde, men det känslomässiga värdet är enormt; många människor skulle dö för att försvara flaggan ...

A. Här är sex frågor om ett minnesmonument över Jeltsin:


1. På samma sätt måste man se över reandet av ett Jeltsinmonument. Kanske måste vi först komma överens om Jeltsins roll i Estlands historia.

2. Finns det exempel på tidigare ockuperade länder som rest monument över ockupationsmaktens politiker?

3. Varför har Jeltsin fått den viktigaste rollen av Rysslands politiker? Är det vad som hände vid Estlands självständighet?

Det finns andra ryska kandidater:

a) Isidor Gukovski och Adolf Joffe, som båda undertecknade fredsfördraget i Tartu.

b) Lenin själv. Det var på hans uppdrag fredsfördraget undertecknades. En staty över Lenin skulle också bli billigare, eftersom det finns flera nedtagna statyer som ligger och skräpar på bakgårdar av honom att välja på.

c) Leonid Brezjnev. Hans "stagnationstid" var trist; det hände många dåliga saker; tiden är rik på anekdoter, och den kommunistiska ideologin blev bara blev löjligt fars. Minnet av honom försvinner med principerna. Tack och lov!

d) Michail Gorbatjov. Skulle Boris Jeltsin utan Gorbatjovs agerande istället avslutat sin karriär som första sekreterare i Sverdlovsk Oblast?

Skulle någon av dem frivilligt, utan ett starkt inre och yttre tryck acceptera ett självständigt Estland?
Nej, naturligtvis inte, aldrig. Om någon tycker något annat skulle jag vilja höra argumenten.

4. Vilken dag skulle vi lägga blommor framför en staty av Jeltsin och böja våra huvuden? Den 20 augusti (den nya friheten) 24  februari (undertecknandet av fredsfördraget i Tartu), eller 25 december, Jeltsins födelsedag,? Så många funderingar uppstår…

5. Är det verkligen korrekt att resa ett monument över en sovjetminister i Estland för att fira den nya självständigheten? Jag är mycket tveksam.

6. Kommer ett monument över Jeltsin bidra till att förbättra relationerna med Ryssland?

Troligtvis inte, många där ute skulle snarare se det som en provokation.



Med tanke på ovanstående är mitt förslag att hänskjuta ärendet till framtiden för beslut och börja diskutera det igen om kanske fem år. Kanske har vi då någon ny information om Jeltsins stora kärlek till Estland som skulle kunna övertyga oss om det rätta i att resa ett monument över honom.

Å andra sidan var detta förslag till monument en tydlig fingervisning om att tiden är mogen att börja diskutera minnet av de avlidna. Mitt förslag är: låt folket diskutera frågan.

B. Vision över ett monument över den baltiska kedjan:

Vi skulle den 23:e augusti 2019 fira 30-årsdagen av den baltiska kedjan och inviga ett monument. Det skulle vara ett mycket högtidligt öppnade - människor, blommor, och TV ... Det skulle vara ett vackert minnesmonument utefter Via Baltica av män, kvinnor, barn, unga och gamla hand i hand... Än idag känner vi stolthet över bilderna av den ursprungliga kedjan, vi ser så mycket beslutsamhet och envishet i mänskornas ansikten.

Om detta också skulle högtidlighållas i alla tre länderna samtidigt skulle det vara något riktigt unikt och också ge en mycket stark positiv signal till våra folk.

Det är svårt med en sådan överenskommelse mellan folken, men som Juhan Peegel säger "Bibeln säger inte att människans liv ska vara enkelt". Håll tanken levande. Lyckligtvis finns det fortfarande gott om tid.

Det är också dyrt, men jag är övertygad om att det skulle gå att genomföra, då deltagarna i detta speciella evenemang skulle engagera våra barn, barnbarn och empatiska medborgare i alla länderna. Staten och företag skulle delta. Detta är allas gemensamma sak.

Och om det skulle lyckas, kommer man tillbaka under årtusenden för att besöka oss: "Se vad esterna åstadkommit!». Dessutom hade vi genomfört "Ett monument som är mer hållbart än brons" ... Detta är en frihet som vi erhållit genom eget arbete inte något som vi fått som gåva.

Trackback
RSS 2.0