Mars 2, 2012. Alexander Stubb beundrar Estland.



Igor Taro i arbete.

 

I morse började domstolsförhandlingarna med den estniske journalisten Igor Taro, som jag skrev om i går. Förhandlingarna avbröts efter en stund därför att det inte fanns något att åtala honom för, uppger Taro. Han fick tillbaka sin utrustning, och det visade sig att innehållet i kameran var kvar. Taro säger att han är mycket tacksam mot de estniska myndigheterna och hoppas att kunna återvända till Estland under dagen.

…..

Somliga av våra bekanta menar att vi överdriver Estlands värde. Att vi är för stolta helt enkelt. Men nu har vi an annan som tycker som vi:

F.d utrikesministern i Finland nuvarande utrikeshandelsministern Alexander Stubb sa på en ekonomisk konferens i dag att det borde bildas en ”estnisk-finsk ekonomisk union”! ”När man ser sig runt om i världen finns det många som kan avundas den framgång Estland haft under de senaste åren. Estland och Finland har aldrig liknat varandra så mycket som nu.”

 

"Och jag kan säga detta för att jag under de senaste åren tillbringat så mycket tid tillsammans med Urmas (Urmas Paet.) ", sade Stubb och tillade att både Estland och Finland jämfört med många andra länder har gjort ett mycket bra jobb under och efter finanskrisen.”

"8,4 procent ekonomisk tillväxt under 2011 innebär att du (Estland)  är Polstjärnan. Du kan tänka på hur andra europeiska länder ser med avund på dig ", sade Stubb och påpekade att Estland inte är rädd för nedskärningar om det behövs.

"Och jag tänker på Urmas. Vilken annan minister väljer ekonomiklass?"

Stubb konstaterade att Finland kunde vara i precis samma situation "om vi gjort likadana investeringar som esterna, då skulle den ekonomiska situationen vara ännu bättre för oss." Dessutom betonade ministern att Estland är Europas drömland.

 

Och här en beundrare till:

Chefen för Estonian Air: Tero Taskila menar att Estland fortfarande skulle kunna ses som ett mycket marginellt område, som man gjort hittills, men från flygplatsens horisont  kan Estland också ses som världens centrum.

 

Tero Taskila.

"Företaget har alltid sett sig som ett perifert företag, men nu har staten fått  90 procent av aktierna, och vi börjar tro något annat.", säger Taskila.

Taskila säger vidare att Estonian Air har fått en mycket bra chans, eftersom det förra året var det mest innovativa av flygbolagen. "Även om SAS har en annan åsikt." tillade han.

Taskila säger att goda flygförbindelser är en förutsättning för att utveckla en kunskapsbaserad ekonomi, vilket är nödvändigt. Men med enbart billig arbetskraft kommer man inte långt i världen. Med kunskapsbaserad ekonomi blir arbetskraften lättrörlig.

"Det finns många länder, inklusive EU-länderna, där arbetskraften är billigare än i Estland. Vi har en utbildad arbetskraft och unga ester talar bra engelska. Estland går samma väg som Finland, där många unga välutbildade människor vägrar att arbeta för låga löner ", sade Stubb.

Andra transportmedel spelar i händerna på Estland. Estland är ett välbesökt land, och exempelvis hamnen ligger redan på topp i världen.

Det är nödvändigt att fokusera på utländska kunder från Finland, Sverige och Ryssland. I Finland har resenärerna bekräftat att Estland är mycket attraktivt, sade Taskila.

 

Och just detta måste vara ett mål för Sverige också. Satsa på god utbildning med mening och kunskap, och Sverige kan åter bli ett land med många utvecklingsmöjligheter och industrier. Det ska inte läggas ner viktiga forskningsindustrier längre! Sverige och svenskarna kan, men de måste följa Estlands exempel

Trackback
RSS 2.0