Mars 24, 2012 Planerna för Sovjetunionens upplösning.

Jag har lyssnat lite mer på samtalen i Göteborg som jag skrev om den 7 mars. Då när flera av männen som gjorde planerna för Sovjetunionens upplösning berättade.




Jeltsin på stridsvagnen.

20 aug 1991.

Gorbatjov var färdig med ett nytt fördrag som skulle undertecknas den 20 augusti. Hela riket skulle ombildas till en union av suveräna stater. Benämningen Sovjetunionen skulle för alltid vara borta. Men det uppstod ett förhinder. Kuppen den 19 aug som Burbulis menar var ett politiskt Tjernobyl. Han säger också rakt på sak att Sovjet var en grym diktatur och med en hänsynslös kapplöpning. Alla resurser, både sociala och naturresurser, uttömdes under kalla kriget. När man kommer till den punkten, då uppstår en sorts explosion.

Scenen där Jeltsin står på stridsvagnen varade i 15 minuter, 20 min senare kunde den ses i hela världens tv-apparater. Det är något av politisk teater, en ytterst farlig situation som Jeltsin uppfattar som en chans. Symbolen för Sovjet var stridsvagnen. Att han valde att ställa sig på just en sådan och tala (texten som de tidigare kommit överens om) var en stark markering, och fick många att ansluta sig.

Den 22 augusti skanderade en jättekör framför Jeltsin: Frihet! Ryssland! Och det ropet är fortfarande aktuellt.

Barbulis är numera helt övertygad om att kuppmakarna agerade enligt sin tro, att de ville göra något gott för Sovjetunionen.

Stanislau Sjusjkevitj, Vitryssland. (25 aug blev självständigheten, som de utlyst ett år tidigare lagfäst. Han r skarp i tonen när det gäller Gorbatjov. ”Jag tyckte att Gorbatjov var en dålig människa. Han var först och främst kommunist och först därefter människa. Dessutom är jag övertygad om att Augustikuppen var ett spektakel som Gorbatjov stod bakom.”

Den man som utsett Gorbatjov till posten som generalsekreterare, Janajev blev tillfrågad av Sjusjkevitj vad hans doktorsavhandling handlade om. Han kunde inte svara! Det var först när Sjusjkevitj blev inbjuden till möten i Baltikum, som han träffade ”bildade människor med integritet”.

Man ska också komma ihåg att Boris Jeltsin tidigare hade varit en framstående kommunist, som senare visade sig vara en kulturell människa och öppen politiker. En stor man.”

Han menar också att vitryssarna var mer sovjetiska än ryssarna. Han vågade inte gtro på någon förändring. Först när han såg Jeltsin tillsammans med Burbulis ”Visste jag att något skulle hända.”

Kravtjuk var i motsats till de andra männen vi ser en hög kommunist i Ukraina, som förresten är Östeuropas äldsta land. Han talar om Sovjetunionen som förintade människor bara för att de levde eller förintade människor för att de var troende. Detta land kan inte leva länge. 4,5 miljoner ukrainare dog av svält trots den bördiga ukrainska jorden, världens bästa. Över 1 miljon dog av förtrycket, Sovjet ett land utan mänsklighet.

 

Vilka minnen som kommer tillbaka! En liten detalj: när vi kom till Tallinn i oktober 1991 och träffade släkten. Ülo som arbetade med teleteknik drog en djup suck när han såg vår mobiltelefon. ”Till och med där är ni långt före.” Det fanns inget att känna stolthet för.

Trackback
RSS 2.0