Mars 7, 2012. En diskussion med viktiga män.



Mentorn Peter Johnsson.

Det är en så märklig känsla jag får när jag ser de där äldre männen som var med om att ändra världshistorien! Aldrig tidigare har jag lyssnat på dem som verkligen betytt så mycket. De har i allmänhet varit döda redan. Men här sitter de nu de fyra Vytautas Landsbergis, Republiken Litauens förste statschef, Gennadij Burbulis, en av Boris Jeltsins närmsta rådgivare, Stanislau Sjusjkevitj, Vitrysslands förste president samt Leonid Kravtjuk, Ukrainas förste president. Peter Johnsson, journalist och författare och en synnerligen skicklig mentor ställer frågorna och lyssnar på svaren och skrattar hjärtligt ibland.

 

Gennadij Burbulis född 4 aug 1945

Burbulis arbetade nära Jeltsin och hade flera höga positioner i den första duman, inklusive Statssekreterare. Han var en av författarna och undertecknarna av Fördraget i Belavezha(som rysk representant). Han var en av de mest inflytelserika ryska politikerna under sent 1980-tal och tidigt 1990-tal och en av huvudarkitekterna till den ryska politiken och de ekonomiska reformerna.

Barbulis får det lite svårt när han förklarar sin sorg över att skriva under ett dokument som delar ”vårt fosterland”. De andra protesterar: Det var aldrig vårt fosterland!

Han berättar också om Gorbatjov, och jag tänker på att Juholt och Gorbatjov har några likheter. När G. presenterade perestrojkan och glasnost, då hade han inte tänkt ut fortsättningen. Han lät människorna tala om det dåliga, men kom inte med några lösningar. Det var helt enkelt ogenomtänkt.

 

 

Vytautas Landsbergis, född 18 okt 1932

Landsbergis var en av de stora ledarna för demokrati- och frigörelserörelsen Sajudis under 1980-talet. Han var ordförande i Litauens högsta råd 1990-1992. 1993 grundade han Fosterlandsförbundet- Litauiska kristdemokrater som han ledde till 2003. Han var ledamot av parlamentet 1992-2004, talman 1996-2000 och från 2004 ledamot av Europaparlamentet. Sedan 1978 är han professor i musikvetenskap.(En kommunist jag känner sa föraktfullt på den här tiden om Landsbergius:"Vad vet en pianolärare om politik?")

Landsbergis berättade om självständighetsförklaringen den 11 mars 1990 och tiden före. Hur han tidigare velat diskutera detta med G., men istället för att svara L. gick G. ut offentligt och förklarade att han aldrig skulle förhandla med en del av sitt eget land. Trots det hade de börjat förhandlingar några veckor senare, förhandlingar som inte gav något, och den 13 mars kom Röda armén in i Vilnius och dödade och skadade litauer som demonstrerade. Fyra viktiga politiker skickades utomlands för att finnas till hands om G. skulle låta skjuta sönder parlamentsbyggnaden och/eller den nya regeringen; en exilregering fanns att tillgå. Sedan ringde L. upp G, men fick inte tala med honom eftersom G. "sov". L. ringde då andra viktiga personer bl.a. Jeltsin. Han bad honom vidarebefordra uppmaningen: ”Säg åt Gorbatjov att sluta genast! Annars kommer han ha blod på sitt samvete för evigt!”  När Jeltsin ringde sov inte Gorbatjov, men han stoppade inte armén. Han var naturligtv is trängd av sina rådgivare, militärer och KGB.

Man ska komma ihåg att Litauens självständighetsförklaring var början på upplösningen av Sovjetunionen. Landsbergis försäkrade att ”Vår avsikt var att bygga ett fritt land på ockuperat område. Det gällde hel självständighet.”

Vi hoppar sedan till den 25 augusti när Ryssland förklarade sig som suverän stat. Det var förberett av Jeltsin och hans män: 25 mars instiftades lagar om hur presidentposten skulle utformas i ryska rådsrepubliken. 12 juni installerades Jeltsin. Han hoppades att ett nytt fredligt unionsavtal skulle utformas.

Det första beslutet Jeltsin tog gällde utbildningen. Kunskaper, utbildning och kultur var det viktigaste. Han ville visa att Ryssland inte skulle byggas endast på militär makt. Detta beslut skulle vara tecken på en humanitär strategi.

Gorbatjov hade ett unionsavtal färdigt för underskrift. Det skulle ske på ett möte den 20 augusti. I detta avtal framgår fullt klart att även Gorbatjov inser att Sovjet är slut som imperium. Han talar i avtalet om de suveräna staterna. Det menar Burbulis är en lisa eftersom han annars skulle känna sig skyldig till fosterlandets söndring.

Den 19 augusti skedde kuppförsöket som ledde till Gorbatjovs fall.

 

Det berättades mycket mer; fortsättning följer!

Trackback
RSS 2.0