Mars 15, 2012 Trots allt var Chrusjtjov välkommen till Sverige…



 

Ryssland kommer aldrig glömma Lenin. Naturligtvis. Men de kommer heller aldrig sluta högtidlighålla hans minne. Den 21 januari i år hade 88 år gått sedan hans död. Kommunisterna firade dagen med att lägga blommor och kransar vid mausoleet, och dessutom: med blommor på Stalins nya gravplats.

Räcker månne blommorna till alla deras offer också?

.....

 

 

I harpsundsekan.

Jag läser just ett litet häfte: Friheten möter Chrusjtjov, som Baltiska kommittén gav ut i samband med att den ryske ledaren skulle besöka Sverige. Den gavs ut redan 1959 och berättar sanningen om Chrusjtjov.

Birger Nerman  börjar med artikeln Friheten möter diktatorn. Han talar om vad Ch. har gjort t.ex:

Ryssarna har bortfört många millioner av randstaternas medborgare till slavläger i Rysslands och Sibiriens ogästvänliga trakter. De flesta av de deporterade har gått under genom övermäktigt arbete, svält och sjukdomar eller avrättats, ofta efter tortyr. Men alltjämt lever i slavlägren millioner av dessa olyckliga människor. De får inte återvända till sina hem eller resa till den fria världen.

Men Chrusjtjov kommer som en ärad gäst till Sverige.

/…/

Om Raoul Wallenberg lever, försmäktar han alltjämt i fängelse och får icke återvända till sitt hemland.

Men Chrusjtjov kommer som en ärad gäst till Sverige.

/…/

Svenskarna har sedan urminnes tider byggt sitt samhälle på lag och rätt. I Sverige gäller endast laga rannsakning och dom. I Sverige finns inga slavläger, och ingen deporteras. I Sverige hindras ingen att bosätta sig var han vill eller att lämna landet.

Ja, det är ännu mer. Och avslutningen låter så:

Detta är den verkliga svenska hälsningen till Chrusjtjov vid hans ankomst till Sverige.

Det var märkligt att en diktator inbjöds officiellt till Sverige då. Visst hade vi fått veta att det blivit lättare att leva i Sovjetunionen när Chrusjtjov tagit makten, men han hade mycket blod på sina fingrar. Han var en lika grym kommunist som de andra.

 

Jarl Hjalmarsson säger:

Hundratusenden av de fredliga människor som bodde och arbetade i Estland, Lettland och Litauen drevs bort i flykt. Av dem som inte hann undan blev hundratusenden dödade eller förda till tvångsarbete långt borta.

Tragedin har upprepats med obönhörlig känslolöshet i andra länder — Ungern är det namn som starkast lever i allas minne. (Ungernrevolten 1956: Sovjet krossade ett folkligt uppror och visade världen att de inte tänkte tillåta något land att lämna deras inflytelseområde; då var Chrusjtjov ledare i Moskva och hade hållit sitt berömda tal där han tog avstånd från Stalin.)

 

Trots allt var Chrusjtjov välkommen till Sverige…

Trackback
RSS 2.0