Mars 20, 2012 ”Vad är egentligen verkligheten?"

 


Vårens kör i Pärnu.

Igår sjöngs våren in i Pärnu! Den astronomiska våren började i söndags när solen gick upp kl. 6,28 och ner kl. 18,33 i staden vilket betyder att dag en varade i 12 timmar och fem minuter.  Idag är dagen12 timmar och 14 minuter lång i Pärnu.

.....

Såg ni möjligen ”Vetenskapens värld” i går på TV2? Det ställde frågan ”Vad är egentligen verkligheten?" Vi fick se och höra synnerligen skickliga vetenskapsmän som arbetade med frågan. En av dem förklarade emellertid för oss, att vi aldrig kan förstå vad han pratar om. En teori är att vår verklighet i själva verket är ett hologram. Nej, det kan jag inte förstå, men det jag kan förstå är, att vetenskapsmän för världen framåt. Nisse Simonson skriver i sin bok att den mänskliga hjärnan utvecklas hela tiden. En normalintelligent person i dag skulle få mycket högre IQ-värde än en normalintelligent person för hundra år sedan. Därför måste IQ-testerna förändras hela tiden.

 

Vad hände då i Sovjet? All intelligentsia försvann genom mord eller i bästa fall genom flykt. Den nya intelligentsian sökte sig till KGB eller vad säkerhetstjänsten kallades vid olika tidpunkter. Makthavarna fokuserade på det och militären. Undervisningslitteraturen förändrades. Skrevs om, så att den skulle passa ideologin. Osäkerheten florerade, stress och uppmärksamhet på omgivningen tog över vardagen. En man sa: ”Jag behöver ingen klocka. Moskva talar om för mig vad klockan är.” Det säger så mycket. Vad spelar det för roll vad jag tycker, så länge jag inte tillhör partieliten?

 

De människor som blev kvar i Estland under ockupationen levde under helt andra förutsättningar och mycket begränsade utvecklingsmöjligheter än de som lyckats fly. Det är ett av brotten kommunisterna utsatte dem för, bland många andra.

 

Ett annat är de eviga lögnerna. Om man alltid får höra att  (förenklat)

1. Det finns stater som bara vill bomba vårt land sönder och samman. De rustar för det och tänker inte på något annat.

2. Människorna där borta lever i en fruktansvärd fattigdom. Vi lever på den högsta levnadsnivån.

3. Man kan uppfostra vetet. Vi är fantastiska vetenskapsmän.

 

Hur utvecklas man då? Till en rationellt tänkande människa?

Om man är så gammal att man har minnen från en annan tid. Vågar man tro på de minnena? Vågar man tro på sig själv? Vågar man tänka på dem över huvud taget? Vågar man se att allt är en lögn? "Mitt liv bygger på en lögn, och alla andra människors liv också."

 

Frågan är: Vad händer när man utrotar intelligentsian i en del av världen. Då måste man börja om från början med utvecklingen där. I en annan del av världen får intelligentsian vara kvar. Där bygger man upp nya kunskaper med de gamla som grund. Skulle vi inte nu, med den erfarenheten, kunna diskutera vad kommunismen har orsakat när det gäller mänsklig utveckling?

 

Det vore ett intressant forskningsprojekt. Kanske skulle man studera människor i Nordkorea och Sydkorea, och se om det går att utforska skillnader i deras hjärnor. Vad händer när man lever så eländigt och med massor av lögner jämfört med när man har kunskap om världen, både positiva kunskaper och negativa.

I Sverige skulle vi studera: vad händer när man inte diskuterar vardagsproblem utan gömmer sig bakom ord som rasism och högerextremism för att slippa argumentera?

Trackback
RSS 2.0