Maj 13, 2012 Nej, Michail Sergejevitj Gorbatjov arbetade inte aktivt med målet att demontera Sovjetunionen.

Grattis alla Linneor på den stora dagen!
.....
 
Britt-Marie Mattsson anställdes på GP 1968. På tidningen var hon länge utrikeschef, och hon blev sedermera förstereporter på utrikesavdelningen.
 
Nej, Britt-Marie Mattsson, du har fel! Jag lyssnade på God morgon världen i morse.

Nej, Michail Sergejevitj Gorbatjov arbetade inte aktivt med målet att demontera Sovjetunionen.
Hans avsikt var att fortsätta som ledare för det kommunistiska riket. Han förstod inte vad han satte igång. Kommer du ihåg hans förvånade min när Jeltsin förbjöd det kommunistiska partiet efter kuppen i augusti 1991? Gorbatjov tänkte bara klara ut en del problem som hade uppstått i landet. Att det inte fanns några pengar längre. Att det inte fanns någon mat. Att hela infrastrukturen behövde repareras. Gorbatjov var helt ovetande om att en diktator inte kan ändra politiken i sitt rike. Det måste vara någon med annat tänkande som gör det.

Gorbatjov ville inte inse den historiska sanningen, och jag brukar säga att han uttalade århundradets anka, när han tog emot sitt Nobelpris 1990: “De baltiska folken förstår inte hur mycket de har Sovjetunionen att tacka för.”

…..

I dag är det Mors dag i Estland!
.....,

En hästparad har gått genom Tallinn.


…..

Och så Carl Bildt på Lennart Merikonferensen:

Euro, Syrien och gemensam minröjning

12 maj 2012
TALLINN: Jag är inte alldeles säker på att diskussionerna på konferensen här lyckades lösa vare sig underskotts- och skuldkrisen i ett antal euroländer eller den akuta situationen i Syrien, men vi hade i alla fall konstruktiva samtal i bägge frågorna.
/../
Olli Rehn noterade att den amerikanska Marshall-hjälpen till Europa efter andra världskriget motsvarade ca 2,5% av berörda länders BNP, vilket var mycket viktig. Det samlade stödet till Grekland nu motsvarar enligt honom mer än 170% av BNP.
Trots detta är utgången i Grekland nu osäker. En väg framåt borde dock vara möjlig att finna, och det är viktigt för oss alla.
/../
Mitt i det hela hann jag ett besök på 42.minröjningsdivisionen från svenska flottan som ligger i Tallinns hamn tillsammans med andra fartyg i Nato-operationen Open Spirit 2012.
Det handlar om att gemensamt hjälpa till att röja en del av de tiotusentals minor inte minst i Finska Viken som finns kvar efter de bägge världskrigen.
Ett mödosamt och viktigt arbete där gemensamma insatser som denna inom ramen för Nato är den enda möjliga vägen framåt.

Det är så härligt med samarbete länderna emellan. Det är genom att hjälpa varandra som man åstadkommer känslan av att vi alla finns.
 
Trackback
RSS 2.0