Maj 24, 2012 Svåra livshändelser behöver diskuteras för att man ska kunna acceptera och glömma.

Ott Lepland, den estniske sångaren.



I kväll får vi inte bara höra Loreen. En annan sångare är Ott Lepland. Estland vann ju finalen år 2001, och det vore roligt om de placerade sig bra i år också!
.....

Sångaren Tanel Padar som vann då, 2001, han är i Baku nu också. Han har besökt ett fängelse, och är djupt chockad av de berättelser han fått höra från fångarna. “En sak är att man läser om dem eller ser på TV en helt annan sak är det att vara i deras miljö och höra - det är frustrerande uppriktigt.”

Det finns fler än en miljon fängslade i Azerbajdzjan.
 
.....
 

 
I helgen blir det fest på Rådhustorget. Det är "Gamla-stan-dagarna" som firas med akrobater och annat skoj. Jag lär återkomma om det.
 
.....
 
Visst är det sorgligt när en frihetsrörelse backar. DN i dag berättar om Nadine Gordiner skriver i New York Review of Books om Sydafrikas preident Jacob Zuma missbrukar sin makt. Det som Nelson Mandela och Desmund Tutu m.fl. skapade raseras. Vi kan skatta oss lyckliga att de baltiska staterna tillhör den europeiska kulturen, och att makthavarna inte har fallit för frestelsen att skaffa sig all makt i landet och bli straffriförklarade. Allt det som de sovjetiska makthavarna hade gjort och de sovjetiska medborgarna sett resultatet av. Demokratin är värd att slåss för.

I söndags skrev Jan Almgren:

I skuggan av Mao.

Han är svensk professor i Hongkong, som tror att hatet mot diktatorn Mao måste få komma upp i ljuset för att Kina ska utvecklas och kunna gå vidare. Den nya skandalen med Bo Xilai, megastaden Chongqings tidigare partisekreterare, är skrämmande, tycker Torbjörn Lodén.

/../ Det finns aggressioner i det kinesiska samhället som är obehagliga. Mycket av det är ett slags oförlöst hat mot Mao och mot kommunistpartiet. Det är en böld i det kinesiska samhället som man bara kan få bort genom att öppet diskutera och ta avstånd från Mao-eran.
Men det är fortfarande känsligt, inte bara från kommunistpartiet utan även hos många kineser. Många vill glömma. Minnena är för mörka.
Torbjörn Lodén går så långt så att han menar att uppgörelse med tiden med Mao är en förutsättning för att Kina på sikt ska kunna gå vidare och utvecklas positivt som land.

Ja. Så är det. Svåra livshändelser behöver diskuteras för att man ska kunna acceptera och glömma. Det är ju därför vi går till psykologen. Eller hur? Men. De baltiska folken. De fick inte bearbeta något. De skulle redan samma dag som de befriade sig ha svalt och glömt. Det framgick av de radio- och tv-program och de tidningsartiklar jag skrivit om flera gånger i denna blogg. Och de uttalanden som gjordes efter en kort tid: esterna behandlar ryssarna illa. Nej, de baltiska staterna är små att vi har rätt att behandla dem illa. FEL! Vi får inte tro att vi är bäst i världen med det renaste samvete som finns. Nej, vi gör många fel och måste försöka sätta oss in i andra människors liv innan vi dömer dem.

I Ill Världens Historia läser vi en fruktansvärd historia om hur människor behandlades i Gulags fångläger. Som exempel tas en man över 100 år gammal som gjort sig skyldig till något brott. Vilket anges inte. Precis som lilla Evi Juhani från Tallinn också gjort sig skyldig till brott fast hon inte ens börjat skolan. Det är så sjukt, och ingen vill diskutera det.

Journalisten Oisin Cantwell skrev en artikel där han tog Hitler som exempel på en fruktansvärt grym gangster. Detta föranledde Ants att skriva ett mail till honom:

Hej:
Varför inte en bild av Stalin, Mao, Pol Pot, Castro.?

Svaret han fick:
För att Hitler är den mest kände diktatorn, den största symbolen för det jag pratar om.
mvh

Ja, Stalin vill ingen tala om. Att han såg till att många, många fler miljoner människor dödades på det mest fruktansvärda sätt, det är egentligen ointressant. Det var i alla fall inte särskilt grymt. Eller...
När ska Stalins grymheter accepteras som så grymma de var och vi slipper jämföra honom med Hitler? När kan vi verkligen säga att de värsta diktatorerna i Europa under 1900-talet var Hitler och Stalin utan att tveka?

Trackback
RSS 2.0