nov 28 2012. Det sista av alla de monument som förstördes av sovjeterna är nu återinvigt..

 
Det snöar och blåser och så kommer det fortsätta. Hur länge kan jag inte säga naturligtvis, men nu är det verkligen vinter igen.

I Sverige har vi inte så många krigsmonument eller minnesstatyer över stupade svenskar. I de länder som drabbades av andra världskriget finns det desto fler. I Estland har man också många minnesstoder över stupade i frihetskriget. Nästan alla av dem förstördes av ryssarna under ockupationen. Några reparerades och återinvigdes under den tyska ockupationen, men de förstördes igen när ryssarna kommit tillbaka!
Kommer ni ihåg 2009 när esterna flyttade en staty? Det kunde Moskva inte acceptera, det blev uppror och dumans ordförande kom resande, inrusande in i parlamentet i Tallinn och krävde regeringens avgång! Det är skillnad på en liten stats minnen och en stor stat, vad ont den än gjort! Istället för att som Tyskland rannsaka allt ont Hitler och nazisterna gjorde har ryssarna aldrig erkänt att de förorsakat något ont i de ockuperade staterna. Aldrig har de tagit på sig skulden för Lenins eller Stalins terror trots att det var mångdubbelt fler som miste livet än det var i Hitlers rike. Istället kräver de att esterna ska vara tacksamma! För vad? För att så många mördades? Så många dog? Så många tvingades från sina hem till Sibirien? Så många tvingades fly? Allt är helt fruktansvärt.

Jag vill säga till Åsa Linderborg på Aftonbladet: Det är samma brott att vara nazist som att vara stalinist eller kommunist! Under 1900-talet var två nya politiska ismer dominerande, som båda orsakade fruktansvärt lidande och död. Två lika stora mördarismer!!

Nu till saken:
I går återinvigdes ett stort monument till minne av dem som dött under frihetskriget 1918-1920. Det skapades av en känd arkitekt som även stridit i kriget: Edgar Johan Kuusik och invigdes 1928 på Tallinns krigskyrkogård. 1950 förstördes det helt av ockupationsmakten. Det är det sista av alla de monument som förstördes av sovjeterna som nu återinvigts. Det är 440 soldater begravda på kyrkogården.
 

Försvarsminister Urmas Reinsalu sade i ett tal vid monumentet att det återstår fortfarande tusentals döda från frihetskriget som inte fått en riktig begravning. "Det är vår plikt att vårda deras minne."

"Estland står idag på tröskeln till en hoppfull framtid, där vi fritt och självständigt kan bestämma över vårt eget öde", sade Reinsalu. 

Försvarsmakten, brigadgeneral Terras sade: "Det här är ett sätt att påminna oss om att vår frihet inte är självklar, men friheten måste skyddas varje dag och varje timme."

Veteraner från andra världskriget vid invigningen.

Ceremonin gästades av statsminister Andrus Ansip, president Arnold Rüütel, medlemmar av den diplomatiska kåren, representanter för studentorganisationer i Estland och från Finland viceamiral Juha Rannikko som just är på besök i Estland.
Monumentet invigdes av alla religiösa samfund som är representerade i Estland. (Obs! Alla! Det finns ingen statsreligion i Estland heller.)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0