okt 8 2012. Varannan kvinna?

 

Innan Estland blivit fritt 1991 var det många partipampar som tog chansen att bygga sin drömbostad. Uppvärmning kostade nästan ingenting, så de byggde minst sagt stort. I Harku byggdes ett område som kallas “Dårarnas paradis” i folkmun. Ett av husen är ledigt att hyra för 4500 Euro i månaden. Titta här:

http://www.city24.ee/kinnisvara/maja/1193747

och klicka på bilden så får ni se hela härligheten!

-----


I Postimees kan vi läsa att man nu diskuterar hur man ska få fler kvinnor på ledande poster i Estland.

 

Tsahkna: Under kommande parlamentsvalet kommer vi se minst en kvinnlig statsministerkandidat.


Margus Tsahkna (IRL):
I Europaparlamentet hölls den 3 oktober ett seminarium om jämställdhet, där ledamoten Sirpa Pietikäinen redogjorde för sitt betänkande kring den saknade jämlikheten "Kvinnor i politiskt beslutsfattande -. Kvalitet och jämlikhet"
Tsahkna konstaterade att kvinnor är mindre synliga under valkampanjerna, och det finns för få att välja på. Bland annat förde han fram förslaget att man stadgar ett integrerat genusperspektiv för att förbättra situationen. Till exempel skulle det högst upp på vallistorna vara fler kvinnor än män för att stödja de kvinnliga kandidaterna.
"Kvinnor kan vara mer aktiva i politiken än de är nu. Jag förutspår att nästa allmänna val ser vi minst en kvinnlig kandidat till premiärministerposten ", sade Tsahkna. "Jag är inte positiv till att könskvotering genomförs av lagstiftaren, eftersom jag tycker att det är förnedrande för kvinnor."
Han tillade att de skulle göra att IRL:s egna skicklig kvinnliga kandidaterna mer synliga.
"Problemet är att kvinnor inte är lika aktiva i politiken som män, men de finns ändå på viktiga poster", säger Tsahkna. «I IRL till exempel kan jag säga att på den näst viktigaste posten i partiet som ordförande i parlamentet finns Ene Ergma och dessutom leder Kaia Iva en viktig grupp, båda är kvinnor."
Han påpekade att i IRL kandiderade Jane Pakosta till ordförande och en av de mest framgångsrika kvinnliga företagarna, Reet Roos är IRL medlem. "Ett bra exempel är den lilla lantliga kommun Kihnus vice borgmästare Annely Akkermann. Det är IRL:s de positiva exempel, men det är verkligen ett hårt arbete för kvinnorna i politiken att komma till toppen ", säger Tsahkna.

Simson: Varannan kvinna varannan man på partilistorna skulle kunna utveckla en god praxis.

Kadri Simson.


Postimees förde vidare idén till Kadri Simson, Keskerakond/Centerpartiets gruppordförande i parlamentet.
Hon svarade: " I det senaste parlamentsvalet var det fem kvinnor som valdes in i parlamentet från våra listor medan från andra politiska partier  valdes bara en kvinna. I Europaparlamentsvalet hade vi kandidater varav sex kvinnor", påpekade Simson
"Varannan-kvinna- principen när listan görs upp är svårt att använda dem för de politiska partierna som bara har några få starka kvinnliga politiker."
Han tillade att för Centerpartiet är det lyckligtvis inga problem. "Vi tror att användningen av detta system kan bli en god vana för politiska partier", sade hon.
"Naturligtvis beror mycket på den sökandes egen aktivitet, men som nummer ett bland få kvinnor får de proportionellt mindre reklam", säger Simson.
Simson tillade att Centerpartiet har aldrig uppdelade sina medlemmar efter kön och därmed inga villkor.
"Bland våra medlemmar är kvinnorna något fler än männen och det kan betyda att de blir aktiva deltagare i politiken och att de kandiderar i kommunfullmäktigevalen", säger Simson. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0