okt 24 2012. Pentti skriver till Putin.

I dag kunde vi läsa om hur en diktatur kan fortsätta fungera utan att folket säger ifrån. Det är väl känt, men eftersom det stämmer så väl med förhållandena i Sovjetunionen ända in på 1980-90 talen är det lustigt att se. En diktator är alltid en diktator och arbetssätten förändras inte.
Nu gäller det Nordkorea.

Information är tyrannernas värsta fiende. Benjamin Katzeff Silberstein skriver på Ledarsidan i SvD.

Det handlar om vikten av propaganda i en instängd diktatur. Den vanligaste betydelsen av ordet "propaganda" är att någon avser att avsiktligt sprida osann eller vilseledande information i syfte att stödja en politisk åsikt, framför allt för att stötta sittande makthavare. (Wikipedia)
Det är vad Nordkorea sysslar med, och det är vad Sovjet sysslade med. Nordkorea använder sin felaktiga information mot folket, vilket gör makthavarna fruktansvärt rädda för att sydkoreanerna ska få slänga ut sina flygblad med den korrekta informationen om länderna i övriga världen - att inte alla andra lever i ännu värre misär än nordkoreanerna själva och att makthavarna lever i lyx.


I Sovjet var man mycket skicklig med att propagera för sin egen förträfflighet. Inget land i världen hade en högre levnadsstandard än Sovjet, hävdade man. När Ave kom till oss 1988 berättade hon att hon blivit kallad till KGB som sa till henne
1. När du ser de stora fina husen på stranden från båten ska du veta, att bakom dem ligger barnen och gråter av hunger, allt är bara kulisser.
2. Du ska veta att vi har din familj här. (Så kom tillbaka!)

Jag har tidigare också berättat om ett nyårsprogram på sovjetisk TV på slutet av 1980-talet när man fick se "hur svenskarna satt på gatan (Drottninggatan) och sålde vad de hade för att få pengar till sina stackars hungrande barn."  I Paris bodde folket under broarna.
De enda som inte trodde på all smutskastning av Väst var de ester som tittade på finsk TV. (Det var en av anledningarna till propagandan att det var fel på dem, att de var nazister. Ingen annan medborgare kunde tro på dem) De såg varje dag att allt sådant prat var lögn. Men en est, vars föräldrar dödats som "kulaker" och som själv gått i korrektionskurs i Sibirien som barn trodde aldrig på det. Han förklarade för sina arbetskamrater att allt de såg på den finska TV-n var lögn! Han gjorde dock en resa till Finland 1989. Kamraterna log i mjugg och väntade ivrigt på att han skulle komma tillbaka och visa att han insåg lurendrejeriet. Han kom hem. Åkte direkt till sin bostad. Kom visserligen till jobbet, men höll sig för sig själv. Pratade aldrig mer med sina arbetskamrater om något utanför tjänsten. Han var chockad och ville inte veta att han varit lurad i hela sitt liv. Och det kan vi förstå. Vem vill det.

Men alla svenska kommunister då? Många har erkänt att de hade fel, men inte alla förstår. I gratistidningen Metro var det nyligen en svensk man som koketterade med sin kommunism. Förstår han inte, och inte någon annan heller, att det är lika fruktansvärt för en ättling till de mördade och deporterade esterna att se något sådant som det är för en jude att se en koketterande nazist! Mord är alltid mord.
-----

Nu ett öppet brev till Rysslands president från journalisten Pentti Kangasluoma med anledningen av Rysslands nya angrepp åpå Finland att ryska familjer och deras barn behandlas illa där.

 

Journalisten Pentti Kangasluoma.

Kära Vladimir Vladimirovich!
Jag skriver till dig för första gången. Jag bor i en liten, fin del av Finland i byn Lapua. Jag har sett den sibiriske björnen Alexander Karelin tävla i Lapua.
Jag läser med oro att i tidningar och TV i ditt land sprids falsk information om behandlingen av ryska barn och familjer i Finland. Min oro växte när jag kom ihåg att du var politisk officer och överstelöjtnant (under sovjettiden) och gick i pension 1991. Dina informatörer förtalar oss på många sätt.
Det var lokala val i Lapual och Finland i går. Till skillnad från i ditt land kan vi här i Lapua rösta på flera kandidater och alla valsedlar räknas som korrekta.
Vänligen uppdatera dina uppgifter om Lapua och dess invånare. Fråga även de många ryssar som bor här.
Senast såg jag dig flyga med storkar. Jag har en ny idé: gör ett fallskärmshopp från ett flygplan och ta tävlingbollen till kvinnornas Super League Baseball Match. (Jag förstår inte, men det syftar väl på något som Pentti och Putin vet.)
Jag hoppas att ni behandlar vårt broderfolk, esterna, på ett så hedervärt sätt,  att Fader Frost kommer flygande till er på sina renar med fina presenter på nyårsafton.
Din västra granne Pentti

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0