okt 25 2012. Putin ökar trycket.

  
Putin ökar på trycket. Jan Blomgren i SvD Utrikes.
 
 
Den ryska duman har godkänt en ny lag som väsentligt vidgar definitionen för förräderi. Ryska människorättsaktivister kritiserar lagen och hävdar att det är ytterligare ett sätt att begränsa möjligheterna att arbeta för mänskliga rättigheter.
Det har blivit helt klart nu, att Putin driver Ryssland mot en politik som efterliknar Sovjets. Det är inte så konstigt, han har växt upp i den, han har arbetat i de innersta kretsarna i KGB och han kan koderna. Det är för alla folk runt omkring, och för de ryssar som vill leva mer demokratiskt och friare som det är oroligt.
Det senaste är en ny lag:  Enligt det nya lagförslaget – som har lagts fram av säkerhetstjänsten FSB – kan förräderi också vara handlingar som kan skada ”Rysslands konstitutionella ordning, suveränitet och statens integritet”. Straffet kan bli 20 års fängelse.
En vag formulering som Putin m.fl. kan tolka hur de vill, och som gör att människorättsorganisationer kan tveka att göra något.  Den nya lagen tillåter dem att sätta alla aktivister i häkte. Det här kommer att hänga som ett svärd över huvudet på alla som har kontakter med utlänningar, menar Lev Ponomarjov, en rysk veteran inom arbetet med mänskliga rättigheter.

Det fria klimatet från Jeltsins tid är ett minne blott. Putin har stramat till livet frö ryssarna och här presenteras några exempel:
• Bötesstraffen för de som demonstrerar utan tillstånd har höjts från 400 till 60000 kronor. Påminner om när kolchoserna skulle bildas, trots Stalins absoluta löfte att det inte skulle ske i de baltiska staterna. De som inte "frivilligt" gick med i kolchoserna och lämnade över sin egendom fick högre skatter varje kvartal tills de inte kunde betala. Då gick några med, och de andra skickades till Sibirien.
• En ny lag mot organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter har antagits. Alla som tar emot bidrag från utlandet måste registrera sig som ”utländska agenter”.
• En lag om ärekränkning (som Dmitrij Medvedev tog bort) har kommit tillbaka och skärpts.
Vi känner igen det här så tydligt från sovjetåren. Alla kontakter med utlänningar var synnerligen farliga. Jag minns när Ants släkting som släppts från ett sibirienläger för att hennes syster, den stora ballerinan Liia Leetmaa hade hotat att sluta uppträda om den sjuka Nilla inte släpptes fri så hon kunde få vård, när hon kom med ett foto på Ants som konfirmand till sitt jobb, där även Ants farmor och faster arbetade, hur de inte vågade titta på kortet där föra att Nilla var släppt från Sibirien. Hon kunde vara KGB-agent.  Ants fanns i utlandet det kunde vara farligt att visa intresse som Nilla kunde rapportera vidare om.

En annan sak
Oppositionsledare har häktats och fått sina lägenheter genomsökta. Just nu pågår ett märkligt fall där en vänsterledare, Leonid Razvozzhajev, anklagas för att ha planerat en statskupp mot Putin. Razvozzhajev hävdar att han kidnappats av maskerade män i Ukraina där han skulle söka asyl, förts till Moskva och torterats för att erkänna komplotten.
Det känner vi också så väl igen, inte minst från Stalins terrorår när vem som helst erkände vad som helst under tortyr och miljoner människor mördades för de mest märkliga konspirationer. Ingen kunde vara lugn, när som helst var det “din” tur.
Oppositionen har dock för första gången någonsin enats och valt ett råd på 45 personer som ska dra upp riktlinjerna för hur den fortsatta kampen mot Putins alltmer auktoritära styre ska bedrivas. En sak är säker – den ryske presidenten har bestämt sig för att med alla medel hindra sina politiska motståndare att stärka sin ställning och nå ut till en bredare rysk publik.

Naturligtvis blir det svårare för esterna om Putin fortsätter med den här startegin. EU och Nato blir allt viktigare. Påhoppen på Estland sker så gott som varje dag. Nu börjar Finland också få nålstick. Som jag ser det lär det inte dröja länge innan Finland är medlem i Nato.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0