okt 30 2012. Esterna måste vara oberoende av rysk gas och olja.

 
Apropå Nordiska Rådet som jag skrev om i går:
I Postimees rapporteras om de nordiska och baltiska ministrarnas möte.
 


Representanterna från de olika länderna var: Estlands premiärminister Andrus Ansip, Finlands statsminister Jyri Katainen, den svenska statsministern Fredrik Reinfeldt, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Lettlands regeringschef Valdis Dombrovskis, Islands statsminister Jóhanna Sigurðardóttir. Norges statsminister var ersatt av utrikesminister Espen Barth Eide. Litauens premiärminister ersattes av ekonomiminister Rimantas Žylius. I år är Litauen ordförandeland

Temat under mötet var finanskrisen, dels hur man ska arbeta på EU-nivå, vilket kräver ett antal viktiga beslut, men också vikten av ett närmare samarbete på regional nivå. Ett mycket viktigt samarbete inte bara för länderna med Euro utan även de EU-länder som är utanför Euron.

"Att stärka samarbetet i euroområdet  är inte ett alternativ till ett väl fungerande regionalt samarbete. Båda är lika viktiga” sa premiärminister Ansip. "Regionalt samarbete är mycket viktigt i kris. Vi har många gemensamma intressen och åsikter, och vi är starkt beroende av varandra.”

I energifrågorna ansåg Ansip att gemensamma energikällor i våra länder är av största vikt. I sitt välkomsttal sa Estlands regeringschef att “Snart kan vi se att de baltiska länderna inte längre är isolerade när det gäller energi. För oss är mångfald i frågan om energisäkerhet viktig och därför är det viktigt att utöka den portföljen", säger Ansip, med hänvisning till arbetet med Estlink 2 och de kabelanslutningar Litauen planerar till Sverige och Polen.
Att LNG(gas)-terminalen kommer på plats är mycket viktigt för den estniska tryggheten i energifrågan, och dessutom med gas till en rimlig kostnad. Därför stödjer vi den närliggande energiframställningen som ger oss en trygg energiförsörjning och genomförs mest ekonomiskt.

På dagordningen stod också frågan om regionalt samarbete i utrikespolitiska frågor. Man diskuterade också ett nordiskt samarbete med räddningsinsatser.


För Estland är det av allra största betydelse att inte på något sätt vara beroende av rysk gas eller olja. Att Moskva använder sina ledningar för påtryckningar på mottagarländerna har vi sett så många exempel på. I Baltikum är man synnerligen medveten om riskerna, och kan förvånas över Tysklands agerande mot ett fullständigt beroende av Ryssland när det gäller energin.
Estlands intresse av ett nordiskt samarbete när det gäller olika räddningsinsatser är naturligtvis också starkt. Estlands och Lettlands läge med Ryssland som en jätte i ryggen och de nordiska länderna (vännerna) framför sig är väldigt speciellt. Den eviga frågan är ju alltid: Hur ska vi behålla vår frihet reellt? Många ryssar köper hus och företag i Estland. Det måste finnas företag som inte kan vara säljbara. För något år sedan diskuterades om det statliga bolaget Eesti Energia skulle introduceras på börsen. Men risken att det skulle köpas upp av ryska intressen var för stort, då kunde friheten alltför snart vara ett minne blott - igen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0