april 20, 2013, Den gamla staden Rakvere.

 

Rakvere - Aurochsernas stad.

Rakvere, staden som ligger i Norden och är en av landets äldsta städer. Första gången staden omnämndes var 1250, och 1302 fick den stadsrättigheter under danskt styre. Det var upptakten till en mycket händelserik historia för staden, som lite senare genom den Tyska Ordens ockupation, 1350, satte sina första avtryck, och som har fortsatt till våra dagar.
Många olika länder har bestämt här. Även Sverige.

Ingången till Borgen

I Rakvere bor för närvarande cirka 17.000 personer, vilket mätt med estniska förhållanden betyder att staden efter estniska mått kan kallas stor. Den är en av de tio största städerna i landet.

Det första man ser när man närmar sig  staden är borgen där uppe på höjden. Borgen och framfört den tjuren.

Aueroxen från Rakvere.

Rakvere är känt för sin ox-staty. Den estniske bildhuggaren Tauno Kangro gjorde den klar för uppställning på 700 årsdagen av stadens födelse. Det är den största djurskulpturen i Baltikum. Inklusive basen är den 7 meter lång, 4 meter hög och väger 7 ton.

 Gå in på den här sidan: http://www.rakverelinnus.ee/et/linnusest/linnuseajalugu och tryck på Virtuaaltuurid, så kan du få en fin bild av borgen. Där finns alla delar att se, och det märkligaste tycker jag är tortyrkammaren. Här i Estland vet man vad en modern tortyrkammare är, så man behöver inte fördjupa sig i det. Tycker jag alltså.

Jag tycker om att gå på Pikk tänav - Långa gatan som har behållit sin gamla charm med låga trähus. Vi besöker också gärna teaterhuset som ligger på Teaterberget och där Rakvere herrgård var belägen. Här visas ofta bra teater och på kaféet sitter man gärna och äter ansjovissmörgås till ett bra pris!

Rakvere Museum och stadens lutherska kyrka byggdes på 1300-talet. Muséet ligger i i närheten av Långa gatan. Där har vi bl.a. sett en utställning över alla brännerier som har funnits i Estland. De tillverkade i huvudsak sprit för att exportera till Petersburg. I stort sett varje herrgård hade ett eget bränneri.
Trackback
RSS 2.0