april 21, 2013, Senaste nytt

 
Aktuaalne Kaamera:
 
Tilltron till de politiska partierna har sjunkit i landet. Presidenten har haft diskussionsgrupper för att komma tillrätta med problemen, men det har rtydligen inte hjälpt. Keskerakond/Centerpartiet är fortfarande det största partiet, men det är tack vare att de flesta ryssarn väljer det.
 
Översvämningarna fortsätter. I Lääne Virumaa är vi förskonade i år, men övriga landet har problem. I Valgamaa, södra Estland, ligger de stora vägarna under vatten. En berusad man skulle testa vägen med sin motorcykel. Han körde omkull och drunknade!
 
General Laidoner, Estlands ÖB under den första friheten.
 
På estniska Krigsmuseet/ General Laidoners museum visas nu en utställning över estniska soldaters arbete i utlandet. Det finns en kamera för det också: http://www.esm.ee/www/virtuaaltuur/laidoner/
 
Cirkusskolorna hade stor uppvisning i Gamla Stan i går. Det lockade stor publik.
 
Om Jüüriöö/Georgsnatten kan vi se på Järvamaa museum. Det har diskuterats om den striden verkligen ägt rum. De unga forskarna tvivlade tidigare på det, men det anses nu belagt att det verkligen har hänt. Det handlar om det upproret 1343-1345 i norra och västra Estland då esterna samlade sig till strid för att återfå sin frihet. Den segern som gav dem kraft under de senaste ockupationerna genom att de visste att: En dag blir vi fria igen!
I går firade man minnet av segern på Järvamaa muuseum.
 
I Kassinurme hade man med anledning av årsdagen av Jüüriöö ett regelrätt krig. Skolungdomar stred för sin frihet och hade jätteroligt sa de.
 
 
Solen skiner. Snödropparna har vaknat. Jag lovar, det kommer en riktig vår. Snart. En kvinna har redan omkommit i en gräsbrand i Pärnumaa.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0