april 22, 2013, Breven skrivna på björknäver.

Unicef har numera slagit fast att det som hänt i Baltikum under sovjetisk ockupation ska betraktas som folkmord.

 Det känns verkligen som en lättnad för människorna att deras lidande och deras öde tas på allvar.

-----

På årsdagen av marsdeportationen öppnades utställningen "Nedtecknat på näver i Sibirien" på Ockupationsmuseet i Tallinn den 25 mars. Utställningen består av brev skrivna på näver av 10 deporterade från Lettland och Litauen skickade till släkten i hemlandet. Något papper att skriva på fanns absolut inte där, så vad gjorde de? Gjorde som förr i tiden. Skrev på näver.

De hade dömts till fängelse eller utvisats till Gulag i Sovjetunionen allra mest avlägsna regioner (1941-1956). Fyra av dem hade dömts som folkfiender eftersom de arbetat som tjänstemän i sina demokratiska länder eller deltagit i motståndet mot sovjetmakten. De återstående breven är från kvinnor som deporterades till Sibirien med sina mäns, söners eller sina fäders aktiviteter.

I Sibirien berättade de historien om sin utvisning men också om sin kärlek till hemlandet.

Utställningen visar på ett ovanligt faktum, nämligen att näverbreven verkligen kom fram till sina mottagare.

Det är en vandringsutställning som tidigare visats på lettiska och litauiska museer, som öppnades av Lettlands ambassadör Kārlis Eihenbaums. Den avslutas den 25 april. Bara 3 dagar kvar!!!


 



Detta har jag scannat från utställningskatalogen. Det är bilder av breven skrivna på näver i Sibiriens läger.
 
-----

I en affär i Tartu tyckte man att det var något mystiskt med de nya Kindereggen man hade. De försvann. Allt fler och fler försvann. Man satte upp kameror och gjorde ronder runt hyllan med äggen, och så småningom kunde man avslöja att det var flickor i 10-årsålderna som stal dem.

En dag hade en flicka fått ett Kinderegg av sin mamma. Det innehöll någon ny “sak”, vad förmäler inte historien. Troligtvis gick hon och visade "saken" för sina kamrater som blev avundsjuka. Enklast var sedan att gå till affären, stoppa ett ägg i fickan och snabbt försvinna.


Affären meddelar att 63 ägg stals innan det hela avslöjades.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0