april 26, 2013, Vad lär vi barnen om kommunismen?

 

Jag måste bara göra ett tillägg om den svenska skolan. Det kan inte vara lätt att göra förändringar om professorer och andra lärare i utbildningen har åsikter som professorn jag talade om i går. Man ska lära eleverna att de inte ska bli kaptitalismens lakejer etc.

Hur ska man lämpligen kunna ändra utbildningen av lärarna snabbt om alla lärare är indoktrinerade med sådan propaganda?

----- 


Uppsala Nya Tidning tar upp skolans saknade information om morden i Gulag.

Många judar har berättat i våra skolor om allt det fruktansvärda som hände dem, men ingen skola har visat intresse för vad som hände miljontals människor i Gulag under mycket längre tid. Det är hemskt att vi måste berätta om allt dåligt som hänt i Europa under 1900-talet, men ska vi förstå vår historia är det nödvändigt. De två diktaturerna har förändrat livet för så många och förändrat livsbetingelserna för ännu fler.

Elever hörde historien om Gulag

I augusti 1945 deporterades 16-årige Francesco Kovács till Sibirien via Budapest.Han hade varit med i den ungerska partisanrörelsen som i krigets slutskede försökte hindra ryska styrkor att lägga under sig hans hemland.Den nu 84-årige Uppsalabon Kovács berättade om sina nio långa år i två helvetiska läger i Gulagarkipelagen. Året efter Stalins död, 1954, frigavs han tillsammans med 16 italienare.

Publiken utgjordes av elever i årskurs åtta och nio i Heby skola. Det var påfallande tyst i biosalongen i Folkets hus under de 90 minuter Kovács talade om sina ohyggliga upplevelser av grövsta tortyr, skenavrättningar, dödshot och förnedring. Om denna tid har han skrivit en bok och ytterligare en är på väg.

Han ställde också några frågor till de unga åhörarna. En av dem lydde: När slutade andra världskriget?

– 1945, svarade en elev försiktigt.

Ja, men när det året?

Då svaret uteblev undrade Kovács vad skolan egentligen lärde ut om nutidshistorien och fyllde sedan i:

– Kriget slutade i praktiken de sista dagarna i april 1945, men freden proklamerades den 8 maj!

Han ställde sig också frågande till varför man i Sverige enligt hans åsikt inte informerar skolelever och allmänhet om omfattningen av de fruktansvärda brott som begåtts mot mänskligheten i kommunismens namn:

– Om nazismens folkmord på judar och zigenare har en tänkvärd bok utgivets till hemmen, men ingenting om morden på miljoner människor i Gulag som faktiskt pågick till slutet av 1980-talet.

Frågan är om andra världskriget verkligen avslutades den 8 maj 1945. I de baltiska länderna menar man att det fortsatte ända fram till 1991, eller egentlige 1994 när de sista ryska trupperna lämnade de tre länderna och de äntligen återfick sin stulna frihet.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0