aug 23, 2013. En relief av Boris Jeltsin är avtäckt i Tallinn.

 
Det var en stor dag i Tallinn i går när en relief över Boris Jeltsin avtäcktes i den gamla stadsmuren.
Närvarande var förutom Tallinns borgmästare Edgar Savisaar och parlamentets ordförande Ena Ergma, Boris Jeltsins änka Naima Jeltsin också Vitrysslands förste president Stanislav Šuškevitš, Rysslands tidigare vice premiärminister Gennadij Burbulis, förre president Stanislav Šuškevitš, Venemaa förre vice statsminister Gennadi Burbulis, ordförande för "MTÜ Mälestuse Initsiatiiv", regissör, Meelis Kubits, Rysslands vice utrikesminister Fjodor Shelov-Kovedyayev.
 
Reliefen på Tallinns stadsmur!

Ene Ergma sa vi avtäckningen: Jeltsins betydelse för Estlands självständighet var stor.

Jeltsin kom till Tallinn när de sovjetiska soldaterna hade skjutit ihjäl människor i Baku, Tblisi och Vilnius. Han lyckades förhindra skottlossning i Tallinn.  Vad som än senare har sagts om Jeltsin är/var han i esternas ögon en mycket klok man. 

 De prominenta personerna på väg till avtäckningen

Ergma betonade vikten av mötet 1994 då det självständiga Estlands förste president Lennart Meri och den första ryska presidenten Boris Jeltsin undertecknade tillbakadragandet av de ryska trupperna från Estland.(Efter en fanatstisk natt i bastun.)

Edgar Savisaar: "Jag älskade att prata med Boris Jeltsin som var en motsägelsefull man. Men har vi rätt att säga så? Vi såg honom på nära håll, men nu måste de som inte var med då, sätta sig in i allt som hände. Vi måste alltid hålla minnet levande om händelserna. I dag är fru Naina Jelltsin här och många andra vänner från den tiden. Låt oss fråga dem som kände Boris Jeltsin så nära."  

 Parlamentets ordförande Ene Ergman i samtal ned fru Naina Jeltsin.

Gorbunovs Anatoly, som var ordförande i Lettlands i Högsta råd åren 1987 till 1995 var nästev talare.

Han berättade om sin respekt för Boris Jeltsin, sin tacksamhet att få ha arbetat så nära honom, och sin djupa övertygelse att Jeltsin var en historisk person som med sitt extraordinära arbete bidrog till att de baltiska staterna blev fria.

Jeltsin kunde ta sig ur de mest komplexa situationer och överraska världen med sitt hjältemod.

"Jag är personligen väldigt rörd av respekt för det ni gör till minne av Boris Nikolajevitj Jeltsin. Personligen, därför att jag fickmöjlighet att arbeta så nära med honom, och min djupa övertygelse att han var en historisk person, vars bidrag till att de baltiska staterna återvann sin självständighet har varit extraordinära, "sade Gorbunovs.

"Jeltsin hamnade i de mest komplexa situationer och kom ut därifrån oskadds; han kunde överraska hela världen med sitt hjältemod. Hela fria världen är skyldig Boris Jeltsin en djup bugning för hans beslutsamma åtgärder mot de augustikravallerna i Moskva 1991. Kanske hundratals miljoner människor har honom att tacka för att inte värre saker hände i kärnvapenstaten. För dessa handlingar förtjänar Boris Jeltsin evig respekt och tacksamhet. "

Jeltsins relief avtäcktes i Tallinns gamla stad vid Patkul-trapporna. Den är gjord av den unga konstnärinnan e Rene Reinumäe.

Vi ska aldrig glömma det goda Boris Jeltsin gjorde. Lägg för resten märke till att de ryska trupperna lämnade Estland först 1994.

I västvärlden säger många elaka saker om Boris Jeltsin, som var hjälte i de gamla sovjetstaterna, liksom de inte förstår Ronald Reagans roll i kommunismens fall och de sovjetiska staternas frigörelse.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0