aug 24, 2013. Snart OS i Sotji. Minnen som aldrig glöms.

 
Jelena Isinbajeva väckte uppmärksamhet när hon under VM i Moskva nedlåtande talade om Emma Green Tregaros regnbågsfärgade naglar och sedan tog tillbaka det. Nu har hon i en intrevju berättat att hon vill flytta till Monaco, och det är definitivt inte vad Putin vill att hon ska säga. Vi får se vad som händer nu.
Så här skriver Postimees:
Jelena Isinbajeva som vann stavhoppsguldet i VM i Moskva och vann alla ryssars hjärta har fått dem att istället brista när hon säger att hon inte ser Ryssland som sitt framtida hem. 

"Jag är bunden vid Volgograd av en massa orsaker, men i framtiden vill jag bo i Monaco. Vad kan man göra  i Volgograd,  staden som är så usel? Staden har blivit gammal och hemsk, vägarna är fruktansvärda, "sade Isinbajeva i hemlandets medier.

Volgograd, fd Stalingrad fick stor betydelse som staden där Röda armén (tack vara den massiva amerikanska Lend-Leasehjälpen) segrade över tyskarnas Wehrmacht. Isinbajeva menar att den förra "Segrarnas Stad" helt förlorat sin glans.

"Staden har inte ens en normala levnadsvillkor", säger Isinbajeva.

Ryssland har redan tillrättavisade Isinbajevat för uttalandet, och enligt uppgift är också president Vladimir Putin mycket upprörd.

Det är mycket som måste byggas upp i Ryssland. Infrastrukturen Ryssland var i ett fruktansvärt skick vid Sovjetunionens fall. Landet är stort, och att modernisera landet kostar obeskrivligt mycket pengar, men om makthavarna inte i första hand skodde sig själva skulle man kunna förändra landet lite fortare. I Moskva bor 12 miljoner människor. Det är mycket, men utanför Moskva bor ca 130 miljoner människor. Även de behöver drägliga levnadsvillkor.

I de fria staterna vid Östersjön har moderniseringen gått fortare. Hela tiden renoveras det på flera ställen, och jag tycker det är fantastiskt att se förändringarna. Även om det inte sker riktigt lika mycket i avsides orter...

I Väike Maarja börjar de nu med stora vägarbeten. (Den stora genomfartsleden är redan nyasfalterad.) De lägger ner nya avloppsrör, gräver ner bredbandsledningar, gräver ner alla elledningar, förnyar gatubleysningen mm. mm.

----

 

Postimees berättar också att Putin har förbjudit alla protester under de olympiska spelen, och han har begränsat möjligheten att besöka stora delar av stadebn Sotji.

Den officiella tidningen Rossiyskaya Gazeta publicerade ett dekret där staden indelas i  trygghetszoner. Vägspärrar sätts upp där bilar och människor genomsöks.

Det finns också en jättelik "säkerhetszon", där alla kontrolleras. Bilar får inte alls vara i Sotji om de inte är godkända eller tillhör boende i närheten. 

Offentliga demonstrationer är förbjudna mellan 7 januari och 21 mars 2014.

Bland annat förbjuds i dekretet passage till den georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien som ligger några kilometer från Olympiska Parken.

Vinter-OS hålls i Sotji den 7-23 februari.

Det är ett exempel på hur förhållandena är i det som återstår av Sovjetunionen. Det är tydligt vad Estland har befriats ifrån. 

-----

I Tallinn har en ensam skådespelare också uppmärksammat årsdagen av Molotov-Ribbentorpsavtalet på Frihetstorget i Tallinn.:

 
 
 
"Dina brott glöms inte!"

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0