Aug 6, 2013 Vad skiljer ester och svenskar?

Malle kom och tackade för senast. Hon sa också att det är en egenskap svenskarna har som skiljer dem från esterna. De talar utan någon försiktighet. De misstänker inga baktankar.
Det är väl en fin egenskap? Eller... I Sverige har vi växt upp i trygg förvissning om att ingenting farligt kommer hända oss. När det ändå gör det blir vi chockade. "Sånt händer bara andra!" Eller: "det kan inte vara han som gjorde det. Han som är så snäll." 
Visst vill vi att alla ska få leva i ett samhälle där namn inte behöver oroa sig över morgondagen. Självklart. Men, då är man så oförberedd på att något verkligen kan hända. Då drar man ner på allt försvar och står helt försvarslös när det värsta händer.
Esterna vet. De vet att man aldrig kan vara säker. De har upplevt just det. Det var på den tiden vi knappt visste -  kom ihåg - att det fanns några ester. Vi oroade oss för och engagerade oss i problemen i Vietnam, Sydafrika och andra länder långt bort i stället. När vi demonstrerade 1968 i Stockholm, Paris och på andra ställen, då demonstrerade esterna för frihet i Tallinn. Det visste vi inte. Vi ville tro att de levde ett lyckligt liv i jämlikhetens och rättvisans namn.
 
Det är oerhört viktigt att vi mitt i lyckan också är uppmärksamma på att det finns faror. Vi måste vara rädda om vad vi åstadkommit i humanism och rättssäkerhet. 
-----
Och så ett citat från Ahmeds facebook-sida:
Inte undra på att vi har Sverigedemokrater i Riksdagen, i sverige kallar man folk för rasist till höger och vänster, och sen ska man inte heller diskutera med dom man kallar rasister, Lycka till Svedala med era diskussioner om Joséphine Baker målade statister, Tintin böcker, chokladbollar och pepparkaksgubbar, debatten i Sverige om rasim är på en sådan extremt hög intellektuell nivå.
-----
I Postimees läser vi apropå att esterna är så dumma mot ryssarna:

Tallinns fullmäktige kommer att fördela 10 000 euro från reservfonden till konståkaren Elena Glebova (ryskt namn) förberedelser för de olympiska spelen i Sotji.

 Isprinsessan Elena Glebova.

"För-OS-säsongen är en av de viktigaste säsongerna i förberedelserna för de olympiska spelen, och kommer oundvikligen att leda till höga kostnader för isträningen. En av de största kostnaderna är att få fram konkurrenskraftiga program (fria och korta programmen) 

Hon måste också delta i prestigefyllda internationella tävlingar för att höja säsongens rankinpoäng, som är grunden till utlottningen av köerna till mästerskapen. 

Vem är det som regerar i Tallinn? Vilka är det som röstar på honom, Savisaar i valen? Ryssarna. Allt har sin förklaring, men ändå kvarstår sanningen: esterna är inte dumma mot ryssarna, snarare tvärtom...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0