aug 8, 2013 Uppfinningar från Estland...

 Häromdagen flög Natoplanen så lågt att människor blev jätterädda och oroade sig för sina skorstenar och husdjur. Vi får förklaringen att piloterna måste öva lågflygning ibland, men de måste hålla sig över 152 meter över havet. Och helst ska de inte flyga över bostadsområden. Hur höga är de där höghusen, ni vet, de högsta i världen? 800 - 450 meter säger Wikipedia. Då förstår ni att 152 meter inte är så högt för ett skrikande Natoplan.
 
 -----
 
En bild från det som en gång var en fin gård, men som nu tjänar som hem för människor utan pengar. Müüriku heter gården numera.
-----
Saker som ni inte visste om vad som hänt i Estland:
 
  1. Spionkameran Minox uppfanns av Walter Zapp.
  2. 1441 tändes världens första julgran i Tallinn. 
  3. Syntetiskt gummi uppfanns i Estland 1941
  4. Den starkast spriten som sålts över disk innehöll 98 procent alkohol, och det var 1938 i Estland.
  5. Estland är en e-stat. Här var de först med att införa digital service på banker, apotek, alla myndigheter och parkering. Också att godkänna digitala underskrifter och digitala val till riksdagen och i kommunerna.
  6. Fam. Paist trumset används bl.a. Av Deep Purple, Black Sabbat, Sting, Pink Floyd, R.E.M., ZZTop, U2....
  7. Haspelrullen uppfanns av Karl Nurmse 1944.

Detta visste ni inte heller:

1943 kom Motor ut med sitt första nummer. Första resetipset gick till de tyska och österrikiska alperna. Mitt under kriget! Många åkte dit. Hur var det? Egentligen? 1943??!!

 
-----
 
En ledare i tidningen Arvamus menar att en viktig fas i Europas historia slutade när Georgienkriget bröt ut och Natos utvidgning stoppades.
Efter Sovjetunionens kollaps började de befriade staterna blicka västerut och ta tll sig de västerländska värderingarna (några snabbare och andra långsammare).
Med Rysslands angrepp på Georgien avslutades diskussionerna mellan Nato och Georgien respektive Ukraina, åtminstone tillfälligt. 
Den ryske premiärministern Medvedev har sagt i en intervju med en georgisk TV-kanal, att Rysslands krig mot Georgien har nått ett av sina strategiska mål dvs. upphävandet av Natos utvidgning,
Det handlar också om oljepriserna. Ryssland vill ha tillbaka sin makt över dem. Rysslands politiska och militära rörelser sker helt för att stödja de ekonomiska intressena. Med andra ord, återspeglas kostnaderna för kriget på ett eller annat sätt i de estniska bensinpriserna, skriver ledarskribenten.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0