dec. 1, 2013 Kalender för Tarapitatroende och Landsbygdstroende.

Nu måste jag söka efter mer fakta om hur man levde och tänkte förr i Estland och i de estlandssvenska områdena. Det är svårt för oss att tänka oss in i de tider när man inte visste att årstiderna kom och växlade regelbundet. Jag minns att jag såg en text om det när jag var i Tartu folkmuseum.

Nu fick jag i alla fall en kalender av Annika, som är gjord med gammal visdom och kunskap. Först ska jag berätta vad det står om decembermånaden. Den gäller för Taratroende och landsbygdstroende.


 Kalender.

Festen infaller 21-24 december. Det är den stora Maarahvas-(landsbyggdsbefolkningens)festen. Då förbereder man sig tidigt. Hela huset ska städas och rengöras ordentligt. Man ska göra mycket festmat. Och då menar jag mycket!

För att skrämma bort mörka krafter sätter man upp kors framför dörrar, fönster och grindar. Man hänger upp krasse i rummen.

Så här långt kan vi känna igen oss, eller hur? Ja, inte allt, men städar och förbereder julmaten gör vi i alla fall. Jag minns att pappa målade om alla trämöbler till julen och köksväggarna tvättades alltid då.


Man förbereder allt och ställer fram kött och bröd som ska stå framme på borden hela helgen.

Man ska också vila mycket men ändå hinna med lekar, speciella jullekar, och att äta bra är viktigt.

På natten brinner eldarna. Inne och ute.

När den stora dagen kommer, den som vi nu kallar julafton och som man tidigare kallade nyårsafton, då badar man bastu. Alla måste var rena och fräscha. På kvällen äter man mat 7, 8 eller 12 gånger för att få styrka inför det nya året.

På natten, eller på morgonen (om man var för däst fört att orka, kanske) tvättar man ögonen med friskt vatten för att hålla sig frisk under det kommande året.

Sedan går man till djuren med bröd. De ska också önskas ett gott nytt år.

 Vargen vakar över oss.

Den 25 december börjar så det nya solåret. Man vet att dagarna nu sakta men säkert blir allt längre.

Männen och pojkarna går runt i gårdarna i närheten och önskar alla ett gott nytt år.

Det året som börjar snart har nummer 10227. (tiotusentvåhundratjugosju)

Det indelas i två huvuddelar. Den mjuka och den hårda tiden.

Först den mjuka tiden: Under den här tiden blir såren ofta irriterade och mjölken surnar fort. Då försöker man få bort all sly. Tar hand om det "sparade" på utedass och hos djuren och gör högar av det. Man försöker döda alla skadeinsekter. Också under den mjuka tiden sätter man potatis och andra rorfrukter. Allra mjukaste dagarna är “den försvunnes torsdag” som nästa år infaller den 10 januari, 9 maj, 6 juni och 5 september.

Under den hårda tiden läker alla sår bra. Träden lever friska och multnar inte. Det är skördetid. Man fäller de träd man kommer behöva till husbyggande och möbler mm.

Den bästa månaden är Radokuu, och det är… december!! Vilken tur vi har. December har just börjat. En hel lång härlig månad. Stressa inte! Ta det lugnt och njut!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0