dec. 2, 2013 Nu erbjuds barn och ungdomar att utbilda sig i miljöfrågor.

Nu har det hänt igen! Ett av Viking lines fartyg var ute i sådan storm i går att de inte vågade gå in i hamnen i Tallinn utan erbjöd alla passagerare att äta och sova på fartygets bekostnad. I dag på morgonen gick de in i hamn och kunde sedan vända åter till Helsingfors i rätt tid.
Det var sådan storm som vi råkade ut för när vi reste via Helsingfors till Tallinn på 90-talet. Vi fick sova på golvet i matsalen vilket var opraktiskt när de dukade för frukost. Det var bara att sträcka upp handen och plocka från bordet som man sovit under.
 
Det finns en bildserie från stormen, som den såg ut i Tallinns Hamn här: http://www.tallinncity.ee/galerii/27542/torm-reisisadamas/
 
-----

Nu erbjuds barn och ungdomar att utbilda sig i miljö- och samhällsfrågor. 10 centra görs i ordning för att utbilda om miljö och samhälle. 

Evelin Kurmis representant för utbildningen menar att detta är ett viktigt projekt för Estland. "Det täcker hela Estland, såväl yngre barn som tonåringar och vuxna. Projektet har arbetats fram för att skapa nya möjligheter för människor i olika åldrar att få ökad medvetenhet om miljön. Man kan säga att det här projektet ska nå alla eftersom där inte finns någon annan liknande specifik utbildning. Allt finns i bussen som kör omkring. Främst i Rapla, Järva och Harju län har man en  särskilt ombyggd och inredd buss där det finns möjlighet till olika sätt att studera de olika aspekterna på miljö, naturvård och samhällsvård i både stort och smått."

Projektledaren och Naturvårdsverkets miljöutbildningsspecialist Imbi Koivu sade att utbildning för att förbättra förhållandena för vetenskaplig och teknisk utveckling  är viktigt." Ständigt kommer nya tekniska verktyg för att studera både vilda djur och miljön. Därför fick vi möjlighet att ansöka om finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF ). Då "Utveckling för utbildning om miljön och samhälle" är avgörande."

Europeiska unionens stöd har möjliggjort att många planer och drömmar går i uppfyllelse, sådant som det tidigare saknades pengar till. Projektets  bidragsbelopp uppgår till nästan 1,4 miljoner €, 10 % av den summan står statsbudgeten för.

Det är Postimees som rapporterar, och visst är det intressant. Det blir alltås en specialutbildning i miljö-, natur- och samhällsfrågor, och alla ska t.ex. kunna studera vilda djur (björn, lo, varg, vildsvin (och numera shakaler) mm mm, som det finns så gott om i Estlands skogar.

-----

 

 Narva kommunalhus. Narva bombades sönder och brann ner vid slutet av andra världskriget. Det gamla kommunalhuset blev dock kvar, men detta är en nybyggnad.
 
Resterna av Katedralen i Narva efter bombningen.

Ännu har ingen borgmästare tillsatts i Narva, rapporterar Postimees.

I Estlands tredje största stad har Keskerakond inte valt ut den borgmästare de har rätt till efter kommunalvalen i oktober. 

På torsdagen under ett rådsmöte stod det på dagordningen att  borgmästare skulle utses. Centerpartiets/Keskerakonds ordförande sa till Postimees att "det är inte bråttom".

" Vi bestämde oss för att börja med att utse ordförande och vice ordförande i olika utskott  som är viktiga för makten i staden. Vi har två månader på oss med detta arbete." Samtidigt diskuterades höjda löner för politikerna!!

Narvas förre borgmästare valdes till ordförande i kommunfullmäktige. Med beslutet flyttades den tidigare ordförande i rådet "Kjeskerakonds"/ryska för Keskerakond Aleksandr Jefimov från posten och som svar skickade han ut ett email till sina kollegor.

"Jag är fruktansvärt upprörd över behandlingen. Vid vårt första  koalitionsmöte presenterades jag somn förste kandidat till ordförandeposten. Andra kandidater nämndes inte." Det var nog inte meningen att mailet skulle bli offentligt, och Jefimov förnekar inte att han skrivit det, men vägrar ge några kommentarer.

Det blir spännande att se vad som händer. Narva har ju en särskild ställning i Estland som den stad där det är en övervägande majoritet av rysktalande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0